Placebo möllab Suurhallis

Mari Hiiemäe 25. mai 2007, 00:00

Placebo on maailmamastaabiga Briti menubänd, mille albumite läbimüük küündib kümne miljoni kanti. Nad toodavad kergelt elektroonilise maitsega pehmet rokkmuusikat, mis on loodud kvaliteeti soodustavates tingimustes korraliku tehnika ja vahenditega.

Placebo muusika sihtgrupp on lai. See bänd on tabanud ära erilise nõksu, kuidas meeldida nii noortele kui ka vanadele.

Nooremate fännide hulgas võimutsevad teismeliste tüdrukute massid, kelle hüperhuvil oma lemmikute vastu on kindlasti suur mõju plaadimüüginumbritele. Bändi mõõdukalt depressiivse alatooniga lood ning veidi õnnetu ja saatusest sasitud look lihtsalt sobib sellisele eagrupile. Kuulajate ülemine vanusepiir on aga lahtine.

Placebo üks trumpe on tema spetsiifiline kõla. Isegi juhuslik kuulaja suudab kaht eri lugu sama esitajaga seostada. Kord juba tippu tõusnuna hoiab bänd loodud imagost ning helispetsiifikast hoolega kinni. Placebo looming varieerub suuresti vaid oma kõlapildi piirides ning jääb kuulajale seetõttu meelde.

Kuigi bändi lood tunduvad olevat kohati ühelaadsed ning lausa samas helistikus, ei kõla nad monotoonselt. Neis on jõulist energiat ning äkilisi meloodiavigureid, mis teevad üldpildi huvitavaks.

Tänapäeva muusikatrendide maailmas hästitoimiv bänd on nimetanud oma eeskujudeks Sonic Youthi, Pixiest, Smashing Pumpkinsit ja Nirvanat.

Muusikakriitikud on leidnud Placebo lugudes võrdlusmomente ka The Cure'i, Morrissey, R.E.Mi ja Depeche Mode'i loominguga.

Läbiv eksistentsiaalne alge muusikas ning mõtestatud sõnad on nõks, millega saab mõjutada suurt kuulajate hulka. Placebo on sarnaselt nimetatud bändidele selle oskuse omandanud.

Eesti kontserdi soojendusesinejaks on Evaline, Californiast pärit bänd, mil vanust veidi rohkem kui viis aastat.

Ühiskonna ning üksikisiku vahelisi kontakte lauludeks tõlkiv poistebänd Evaline sobib Placeboga ühele lavale juba kas või bändiliikmete välimuse poolest. Glamuursed poisid on noored, kenad ja pilkupüüdvad. Emo-rock'i viljelejateks nimetatud ansambli lood kõlavad Placebo kõrval pisut popilikumalt, kuid sügav sisu on neiski.

Nad on meloodilised ning nooruslikult tulised. Evaline'i muusikal on taotluslikult karm varjund, mis on doseeritud siiski nii kergelt, et see heauskset popmuusikasõpra eemale ei peleta. Placebo ning Evaline'i ühiskontserdist tõotab tulla värvikas ning meeldejääv sündmus.

Placebo uus kauamängiv "Meds", mis ilmus muusikapoodide lettidele läinud aastal, on muusikute sõnul bändi kõige inimlikum album, mis räägib kaotusvalust, ujedusest, kättemaksust, armastusest, sõltuvusest ja usaldusest.

Materjali salvestamisel aitas Placebole kaasa ilmakuulus produtsent Flood (Mark Ellis), kes on andnud oma allkirja ka sellistele muusikapärlitele, nagu näiteks U2 album "Zooropa" ja Depeche Mode'i "Violator".

"Meds" sisaldab ka duetti Michael Stipe'iga R.E.Mist, kelle kontsert läks Tallinnas 2005. aastal täismajale.

Pooleteistaastane maailmatuur võetigi ette uue albumi toetuseks. Selle raames annavad Brian Molko, Stefan Olsdal ja Steve Hewitt ligi 150 kontserti üle terve maailma: Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, Austraalias, Ida-Aasias ja Euroopas.

Eestisse saabub Placebo esmakordselt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:47
Otsi:

Ava täpsem otsing