• OMX Baltic0,57%301,39
  • OMX Riga0,52%868,04
  • OMX Tallinn0,34%1 961,49
  • OMX Vilnius0,56%1 172,25
  • S&P 5000,74%5 525,21
  • DOW 300,05%40 113,5
  • Nasdaq 1,26%17 382,94
  • FTSE 1000,09%8 415,25
  • Nikkei 2251,9%35 705,74
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,88
  • GBP/EUR0,00%1,17
  • EUR/RUB0,00%93,86
  • OMX Baltic0,57%301,39
  • OMX Riga0,52%868,04
  • OMX Tallinn0,34%1 961,49
  • OMX Vilnius0,56%1 172,25
  • S&P 5000,74%5 525,21
  • DOW 300,05%40 113,5
  • Nasdaq 1,26%17 382,94
  • FTSE 1000,09%8 415,25
  • Nikkei 2251,9%35 705,74
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,88
  • GBP/EUR0,00%1,17
  • EUR/RUB0,00%93,86
  • 08.06.07, 01:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Veini valik sõltub eelkõige marinaadist

Esmajoones tuleb lähtuda siiski sellest, et grillimine toimub vabas õhus, kus väga uhke vein kaotab kohe oma aroomi. Seega pole mõtet grilliõhtule minna hirmkalli veiniga, vaid keskmise hinnaklassi vein sobib suurepäraselt. Maitseelamust ei tasuks otsida ka paarikümne kroonistest veinidest. Sommeljeed soovitavad püsida keskklassi veinide juures ning välistada äärmused.
Laias laastus sobivad grilli juurde Uue Maailma veinid, sest need on marjasemad, täidlasemad ja vürtsikamad. Neid on lihtsam juua kui kuiva tammes laagerdunud Vana maailma veini. Uue Maailma veinides on happelisust nooruse tõttu kõige vähem.
Kui marinaadis on äädikat, tasuks veini valikuga olla ettevaatlik. Sommeljee Urmas Raavik soovitab äädikamarinaadis olnud liha juurde juua pigem viina, ehkki sobib ka õlu. Äädikas sööb ära veini maitse ning siis pole enam tegemist veini nautimisega, vaid lihtsalt purju jäämisega.
Sommeljee Imre Uussaar aga soovitab äädikamarinaadis olnud grill-liha juurde happelist veini, sest siis muutub vein mõnusalt magusaks. Seega Uue Maailma puuviljased veinid siin ei sobi, need jätavad liiga imala mulje.
Vürtsika marinaadi puhul peaks liha kõrvale valima tugevama maitsega veini, nagu on tavaliselt punased. Nii ei jää veini maitse marinaadile alla ja vein ei tundu kui vesi.
Kui on kindel soov juua Eestis populaarset roosat veini, peaks valima võimsama, rohkem alkoholi ning hapet sisaldava veini. Vürtsika liha juurde joodava veini koostises võiks olla ka pisut jääksuhkrut, sest siis ei teki suus tulekahju.
Valge vein peab kindlasti olema tammes laagerdunud. Raavik räägib kogemusest, kus tõeliselt tammise veini kõrvale, mida oli iseseisvalt väga raske juua, pakuti suitsutatud kalkunit ning see maitses tõeliselt hästi.
Kui tegemist on magusa marinaadiga, tuleb selle kõrvale valida värskem ja mahlakam vein. "Kes tahaks magustoidule siirupit peale juua?" küsib Raavik. Magusamate sekka kuulub ka apelsinimarinaad, millesse pannakse tavaliselt sealiha. Võib kasutada ka reeglit, et valge liha sobib eelkõige valge veini või kergema punasega. Magus toit muudab veini mõruks ja happeliseks.
Veinis võiks olla pisut jääksuhkrut, mis annab magusust. Mida väiksema alkoholisisaldusega vein, seda tõenäolisemalt on selles veidi jääksuhkrut. 14-15% veinist jääksuhkrut otsida ei tasu. 13-14% vein on piir, sest kangematest võib suhu jääda viina maitse.
Kui marinaad on läinud liiga soolaseks, võib seda paranda värskema ja mahlakama veiniga, mis paneb maitsemeeled veini suhtes tööle ja liha liigsoolasus jääb varju.
Kindel valik on, et grillimisel peaks vein olema pigem puuviljasem kui kuivem. Mida küpsem on liha, seda küpsem peaks olema vein. Nii on maitsed kooskõlas ning vein muutub aina võimsamaks.
Üldse on kindlam võtta marineeritud liha kõrvale punast veini, sest see on võimsam. Valge vein võib tihtilugu olla liiga lahja ja jääda marinaadi maitse varju.
Kuldreegel ütleb, et veini juues tuleb liikuda heledamalt tumedamale, kuivemalt magusamale ja lahjemalt kangemale.
Eestis juuakse kõige enam punast veini, suve tulek lisab roosasid. Kuumaga eelistatakse siiski jahutatud valget veini.
35kraadise õhusoojaga 16protsendilise alkoholisisaldusega veini ei taheta, sest see hakkab vastu. Roosa vein on lahjem ning peab olema madalamal temperatuuril. Päev või isegi kolm-neli tundi enne veini tarvitamist võib selle panna külmkappi, mitte sügavkülma.
Uussaare arvates on tänavu oodata naturaalsete siidrite pealetungi grilliõhtutele. Sel juhul on tegemist veinipudeli sarnase pakendiga, kuid pudelis ei ole mitte vein ega kunstlikult toodetud siider, vaid mõnusalt lahja ja naturaalne suvejook. "See on kindlasti veinile tugev konkurent," selgitab Uussaar.
Ei tasuks karta pakiveine, sest tegemist on vaakumpakendiga. Seda enam, et grilli kõrvale juuaksegi värskeid ja mahlakamaid veine.
Bag in box-veinid ei olegi mõeldud pikaks säilitamiseks. Nende eeliseks on mugav pakend just suurema grilliseltskonna tarbeks.
Pigem tasuks karta ebakvaliteetseid veine. Ka keeratava korgiga pudelite puhul on tihti tegemist kvaliteetveinidega, mis on pakendatud loodushoiust ja kasutusmugavusest lähtuvalt. Paraku aga puudub nende veinipakendite avamisel romantiline "plumps".

Seotud lood

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele