19. juuni 2007 kell 5:55

Riigi tellitud õppefilm näitab prostitutsiooni vaba valikuna

Haridusministeeriumi toel jõudis kevadel koolidesse prostitutsiooni lahkav õppefilm, mis käsitleb oma keha müümist ja seksiostu tavalise nähtusena, kutsudes kriitikute hinnangutel koolinoori lausa valima prostituudi elukutset.

Kuriteoennetuse Sihtasutuses valminud filmi «Tegi pätti 5. Prostitutsiooni fenomen ühiskonnas» režissöör Jaano Rässa ja toimetaja Mart Raukas tunnistavad ka ise, et selles vallas on olnud «omajagu palli ühte väravasse tagumist». Seetõttu püüavad nad oma filmis vaatenurki tasakaalustada ning mitte näppu viibutada ja keelata, kirjutas Postimees.

«Filmi lõpusõnum on: prostitutsioon on igaühe vaba valik – ent see pole parim valik võimalikest,» teatas sihtasutus eile.

Autorid tegid «sotsiaal-eetilist õppefilmi» kolm aastat, mille jooksul kohtusid 42 tasulise seksiteenuse pakkuja, samuti prostituutide klientide, bordellipidajate ja ekspertidega.

Filmi peategelased on avameelselt oma kogemustest pajatavad Mark (36) ja Anni (33), kelle koostöö algas 1997. aastal. Prostitutsiooni vahendamise eest karistatud Marki alluvuses on töötanud 150 tüdrukut. Anni töötab praegu ühes Tallinna korterbordellis.

Projekti rahastati hasartmängumaksu nõukogu kaudu. Filmi väntamisele, tasuta laiali jagatud 1100 DVD-le ning nende juurde käivale 800 eesti- ja 300 venekeelsele trükisele kulus 236 000 krooni.

Skandaal maksumaksja raha eest tehtud filmi ümber hakkas kerima pärast esilinastust aprillis, kui Naisteühenduse Ümarlaud (ENÜ) läkitas protestikirjad haridus-, justiits- ja sotsiaalministritele ning riigikogu kultuuri- ja sotsiaalkomisjonidele.

«See film kajastab prostitutsiooni nagu iga teist tööd. Meie soov on, et teda ei näidataks õpilastele,» selgitas ENÜ eesistuja Laine Tarvis.

Tema sõnul tekitas film paljudes vaatajates nördimust ja hämmastust.

«See õppematerjal on prostitutsiooni normaliseerimise katse. Lisaks halvustatakse seni tehtud uuringuid,» seisab ENÜ kirjas. «Materjal lausa soodustab prostituudi «ametit» proovima.»

Hetkel kuum