• OMX Baltic−0,42%297,09
  • OMX Riga0,4%867,99
  • OMX Tallinn−0,13%1 958,56
  • OMX Vilnius−0,26%1 164,64
  • S&P 500−2,03%5 448,21
  • DOW 30−1,68%39 846,75
  • Nasdaq −2,57%17 013,08
  • FTSE 100−0,26%8 441,83
  • Nikkei 2250,57%36 045,38
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,88
  • GBP/EUR0,00%1,17
  • EUR/RUB0,00%93,17
  • OMX Baltic−0,42%297,09
  • OMX Riga0,4%867,99
  • OMX Tallinn−0,13%1 958,56
  • OMX Vilnius−0,26%1 164,64
  • S&P 500−2,03%5 448,21
  • DOW 30−1,68%39 846,75
  • Nasdaq −2,57%17 013,08
  • FTSE 100−0,26%8 441,83
  • Nikkei 2250,57%36 045,38
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,88
  • GBP/EUR0,00%1,17
  • EUR/RUB0,00%93,17
  • 04.07.07, 01:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Ettekirjutused ka kõige mainekamatele restoranidele

Viimane kuu aega möödus minu jaoks väga huvitavalt. Ma ei räägi siinkohal oma eraelus toimunud seiklustest, vaid pigem kokkupuutest kahe ametkonnaga, millelt Tallinna mainekamate toitlustuskohtade kohta infot küsisin. Infot selle kohta, millised neist on alates 2005. aastast kuni praeguseni hügieeni- või tuleohutuseeskirjade täitmise puudujääkide tõttu ettekirjutusi saanud.
Tulemused olid üllatavad. Nimelt selgus, et nii mõnigi Tallinna vanalinna noobel restoran on sattunud sellesse ülimalt ebameeldivasse nimekirja.
Mere puiesteel asuva Scotland Yardi pubi juhi Paap Toonalega saan peaaegu kohe jutule. Selgub, et probleemid olid laopindadega, mida ruumipuuduse tõttu eriti polnud. "Laopinda juurde pole tulnud, kuid lahendasime probleemi sellega, et tellime iga päev uue kauba, mis samal päeval ära kasutatakse," märgib ta.
Mille eest 2005. aasta hügieeniettekirjutus saadi, Toonela ei mäleta, kuid et sel aastal ühtegi puudust avastatud pole, võib uskuda, et kõik on korras.
Pärimisele, kas tasub uskuda, et tervisekaitse on teinekord liiga range, vastab Toonela: "Mõnikord võib-olla ajavad näpuga liiga järge."
Helistan Maikrahvi, mis sai viis ettekirjutust hügieeni pärast, soovides rääkida kellegagi, kes mu küsimustele vastata oskaks. Saan jutule restorani juhi Roman Kuuraga, kes pärast mõneminutilist vestlust palub küsimused e-postiga saata. Nii ka teen.
Mõne aja pärast saan samalt mehelt kõne. Ta kutsub mind restorani lõunale, et näidata, kui korras kõik ikkagi on. Nõustun, kuid veidi enne kokkulepitud kohtumisaega selgub, Kuura on mu küsimustele e-posti teel juba vastanud, ning jätan kohtumise ära.
"Tervisekaitse, päästeamet ja ka muud riiklikud järelevalveinstantsid kontrollivad meid ja tõenäoliselt ka teisi restorane järjepidevalt igal aastal mitu korda. Seoses sellega on mul raske meenutada ettekirjutuste sisu," põikleb Kuura kõrvale küsimusest, mille eest ettekirjutused olid. Mehe sõnul on kontroll vajalik, kuid ta toonitab, et nii mõnigi neile tehtud ettekirjutus on olnud põhjendamatu ning oleks pidanud olemata jääma. "Mis päästeametisse puutub, siis oli meil vist mingi päevik täitmata. No on see päevik täidetud või mitte, kui tulekahju on, siis kustutab tule ikkagi inimene," seletab ta.
Millised olid selle restorani kolm hügieeniprobleemi 2005. aastal, tootejuht Aimar Kann ei mäleta. Küll teab mees aga seda, et toitlustuses jääb ikka mõni asi märkamata. "Aga kas me nüüd riskime sellega, et anname hapuks läinud liha kliendile ja loodame, et ta seda ei märka? Sellega me riskida ei saa," räägib ta.
Tervisekaitsetalitlusse ei suhtuta Kanni sõnul aga mitte nagu kontrollorganisse, vaid kui koostööpartnerisse.
Ma väga loodan, et Te ei kasuta "kurjasti" Teile saadetud andmeid. Täidetud ettekirjutused loetakse "unustatuks" ning neist rohkem ei räägita, kui ettevõttes on kõik korras. 2005. aastast on paljud inimesed vahetunud, on võetud tööle uusi juhatajaid ja vahetunud ettevõtjad, kes ei pruugi ettekirjutustest midagi teada, ning Teie avaldatud infot võetakse kui antireklaami, mis võib mõjutada restoranide külastatavust.
Autor: Gert D. Hankewitz

Seotud lood

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele