Agnes Ojala • 27. juuli 2007 kell 14:50

Kanepisuitsetajatel suurem oht skisofreeniasse haigestuda

Kanepi suitsetamine suurendab skisofreeniaohtu vähemalt 40%, selgus hiljuti avaldatud uuringust.

Uuringu tulemustest selgub, et vähemalt 800 Ühendkuningriigi skisofreenikut on haiguse saanud pärast narkootikumi kasutamist, kirjutas The Guardian Unlimited.

Vaimse tervisega tegelevad organisatsioonid kutsusid eile pärast tulemuste selgumist valitsust üles korraldama kampaania, mis selgitaks teismelistele, et ka kerge kanepi tarbimine võib viia raske vaimuhaiguseni.

Kümnete inimeste seas läbi viidud kanepi ohtlikkust käsitleva uuringu tulemused avaldati Lanceti meditsiiniajakirjas. Artiklis selgitatakse vägagi veenvalt, et kanepi suitsetamine võib vaimseid probleeme tekitada veel aastaid pärast pahest loobumist.

Kuigi psühhootilist sümptomite tekkimise risk ei ole kanepi tõttu väga suur - iga 100 inimese kohta võib kanepi tõttu 1 inimese asemel skisofreeniasse haigestuda 1,4 suitsetajat - siis neil, kes suitsetavad palju või kel on vaimuhaiguse suhtes soodumus, suureneb risk vägagi palju.

Teadlaste hinnangul on Ühendkuningriigi 15-34aastastest skisofreenikutest 14% haiged just kanepi suitsetamise tõttu. Varem arvati, et neid on 8-10%.

Hetkel kuum