Ehitusmaterjali tootja kardab langust

Kaspar Oja 03. september 2007, 00:00

Betoonelemente tootva Lasbet ASi juhatuse esimehe Agu Möldre sõnul võib nende käive langeda järgmisel aastal 30-40%, halvemal juhul isegi 50%. Võimaliku languse põhjus on elamuehituse vähenemine. Möldre hinnangul on praegu palju müümata valmis olevaid maju ning kortereid, mis tähendab, et ehitusmahud selles valdkonnas vähenevad. Samas tõdes Möldre, et praegu on firmal siiski piisavalt tellimusi ja olukord ei ole halb.

E-Betoonelemendi tegevdirektor Vaido Leosk oli optimistlikum, kuid ei prognoosinud enam suurt kasvu, oodates järgmisel aastal selleks 5%. Kasvu taga on riigi suurenevad investeeringud infrastruktuuri. Leoski sõnul on elamuehitusega seotud umbes 25% nende toodangust, seega tähendaks ka elamuehituse 50% vähenemine ettevõtte jaoks ainult mahu vähenemist 12%.

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor Enno Rebane usub, et toodangumaht on kasvanud enam, kui näitavad statistikaameti andmed. Erinevused tulenevat valimi spetsiifikast.

Rebase arvates on kiire kasvu pidurdumine hea, sest kiire kasvu tingimustes on tootjatel raske valikuid teha. "On valdkondi, kuhu on üle investeeritud," tõdes Rebane.

Rudus Eesti ASi juhatuse esimehe Toomas Vainola sõnul tekib probleeme eeskätt nendel tootjatel, kes veel praegu kalleid seadmeid soetavad ning tootmisesse investeerivad. Neil võib olla raske suurenenud toodangut müüa ning sellega võivad nad mõjutada ka ettevõtete tulemusi.

Tööstusettevõtete toodang suurenes juulis võrreldes eelmise aasta juuliga, kuid vähenes selle aasta juuniga võrreldes, teatas statistikaamet. Võrreldes aasta algusega on tööstuse kasvutempo veidi aeglustunud.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel tootsid Eesti tööstusettevõtted juulis 1% vähem toodangut kui juunis. Kui aasta alguses suurenes toodang kokku eelmise aasta sama ajaga võrreldes 8-9%, siis juulis oli kasv 5%, sealhulgas töötlevas tööstuses 4%.

Kõige rohkem mõjutasid töötleva tööstuse kasvu elektrimasinate, keemiatoodete ja ehitusmaterjali tootmine. Tegevusalati oli suurim kasv elektrimasinate ja -aparaatide tootmises (31%). Toiduainetööstuse toodang võrreldes eelmise aasta juuliga oluliselt ei muutunud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing