Laatre: paari aasta pärast hakatakse poode sulgema

Mariliis Pinn 12. september 2007, 00:00

Laatre sõnul arvasid nad juba paar aastat tagasi, et turg on täis, kuid siis ei suutnud teised areneda, aga Rimi laienes veelgi. "Kuid nüüd on liiga palju uute kaubanduskeskuste arendusleppeid sõlmitud ja kui paari aasta pärast uusi keskusi avatakse, selgub, et kõigile ei jagu ostjaid ning võib näha poodide sulgemist," ennustas ta.

Ka Baltic Property Trusti esimehe Lars Ohnemuse sõnul on Baltimaades juba liiga palju kaubanduspindu. "Siin on vaid kaks linna, mille elanikkond ületab poole miljoni piiri. Ei ole kaubandustänavate jaoks sobivat kliimat nagu Hispaanias ja Itaalias, kuid ometi on iga inimese kohta sama palju poodlemispinda kui Kopenhaagenis," ütles ta. Samas on juba ka ebaedu näiteid, näiteks Riias pandi üks kaubanduskeskus juba kinni.

Baltic Red Managementi nõuandeteenistuse juhi Guido Wolfi sõnul on Baltimaades järjest kasvav keskklass, kes ei taha linnast välja kõledasse kaubanduskeskusesse sõita.

"Mure on vaid selles, et linnas olevate poodide ukse ette ei saa parkida," tõdes ta. "Aga inimestele tuleb selgeks teha, et ka jalutada on mõnus." Ka mõtlevad tema sõnul Eesti kinnisvaraarendajad lühinägelikult: pannakse maja püsti ja müüakse investorile võimalikult kõrge hinnaga maha ega hoolita sellest, mis keskusest edasi saab.

Samas leidis Cityconi Balti regiooni asepresident Harri Holmstorm, et turul on ruumi veel uutele eeslinna kaubanduskeskustele. Ka Wolfi meelest võivad kasumimarginaalid isegi suureneda, sest äri muutub turvalisemaks ja efektiivsemaks ning suudetakse luua lisatuluallikaid.

Laatre aga sellesse väga ei usu, sest tema sõnul loodavad kinnisvaraomanikud teenida suuremat tulu ja ka tarnijad loodavad küsida kõrgemat hinda, mis tähendab, et kaupmeeste marginaalid vähenevad. Rimi pärast Laatre aga ei muretse, sest majanduslanguse korral on iga kroon arvel ja inimesed hakkavad Säästumarketitest süüa ostma.

Holmstormi sõnul hakkavad ka Eestis varsti kinnisvaraomanikud käibepõhist renti küsima nagu Soomes, sest nii on võimalik riski hajutada. Esimesena viiakse uus rendisüsteem sisse Tallinnas Magistrali ja Rocca al Mare kaubanduskeskuses.

Holmstormi meelest on Balti riigid hea kaubanduspiirkond, sest siin on neli aastaaega: külm, veel külmem, külm ja vahepeal on natuke soe. Alati on uusi riideid vaja, naljatas Holmstrom.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing