5. oktoober 2007 kell 15:10

Tadžikid nõuavad tagasi slaavi perekonnanimesid

Sel aastal on juba 75 Tadžiki kodanikku nõudnud omale tagasi venepärase lõpuga perekonnanime, millest nad presidendi üleskutset järgides loobusid.

Justiitsministeeriumi perekonnaseisuametite peaspetsialisti Barno Nasimovi sõnul on see seotud inimeste sooviga Venemaale tööle või õppima minna, vahendas Lenta.ru. Nimevahetajad on põhjendanud, et venepäraste nimede omanikesse suhtutakse Venemaal sõbralikumalt.

Tänavu märtsis kutsus riigi president Emomali Rahmanov „tagasi pöörduma kultuuriliste juurte juurde“ ning taaselustama isanime perenimena kasutamise traditsiooni. Sellest hetkest hakkas ta ise Rahmonovi asemel perekonnanimena kasutama oma isa eesnime Rahmon.

Samas keelas Tadžiki president perekonnaseisuametitel registreerida lastele -ov ja -jev lõpuga perekonnanimesid.

Presidendi eeskuju järgis peaaegu kogu valitsus, kes perenimed rahvuslikuks muutsid. Näiteks võttis minister Hamrohon Zaripov omale perenimeks Zarifi.

Hetkel kuum