31. oktoober 2007 kell 15:20

Radioaktiivne vesi Ratast ja Lehist ei hirmuta

Eesti maksumaksjate liidu juhatuse esimees Lasse Lehis ja riigikogu liige Jüri Ratas kinnitasid, et nemad joovad kraanivett ning hirmu radioaktiivse vee ees ei tunne.

"Elan ise Tartu pool," põhjendas Lehis hirmu mitte tundmist. "See on selline teema, et ei oska nagu karta ja pärast võib-olla on hilja," arutles juhatuse esimees ning lisab, et mingit paanikat Sotsiaalministeeriumi uuring ei tekitanud.

Jüri Ratas rääkis, et tema on elanud pikalt Nõmme linnaosas ja nüüd elab Pirita linnaosas ning kraanivett on ta joonud oma mõlemas kodus. Radioaktiivse vee ees hirmu ta ei tunne ning vett joomata sellepärast ka ei jäta. Päevas joob Ratas enda sõnul umber 1 liitri vett.

Iga seitsmes eestlane tarbib soovitavast kõrgema radioaktiivsusega vett, mis võib soodustada vähktõve teket. Sotsiaalministeeriumi tellimusel valminud uuringu kohaselt tarbib umbes 14 protsenti eestlastest maapõuest pumbatud vett, mille radioaktiivsus ületab kehtestatud norme. Kui norm on 0,10 mSv/a ehk kahjulikku ainet vees, siis mõnes kohas ulatub selle kontsentratsioon tasemeni 0,95 mSv/a.

Hetkel kuum