Swedbanki juht: devalveerimist ei tule

Silvia Kruusmaa 07. november 2007, 00:00

Lidéni sõnul loodab Swedbank endiselt, et regiooni majandus maandub pehmelt. Pangajuht ei näe võimalust, et Baltimaade majandustest kõige enam ülekuumenenud Läti rahvusvaluutat võiks tabada devalveerimine.

"Me eeldame, et majanduse aeglustumise märke tuleb varem, kui esialgu arvati. Vastavalt sellele võib majanduse aeglustumine tulla karmim," rääkis Lidén Reutersile antud intervjuus. "Me usume, et majanduskasv väheneb ja ka laenamine kasvab vähem."

Swedbanki juhi sõnul ootavad nad Baltimaades pehmet maandumist. "Ma arvan, et seda ei näe veel numbrites, välja arvatud ehk Eesti puhul. Läti puhul võib pehmet maandumist näha järgmise aasta algul, kui majanduskasv aeglustub ja majanduse tasakaalutus väheneb."

Spekulatsioonid, nagu võiks üks või mitu Balti riiki oma valuuta devalveerida, on tugevad veebruarist saadik, kui algasid spekulatsioonid Läti lati võimaliku devalveerimise üle.

Läti majandus on kannatanud kõige enam kõrge inflatsiooni, suure jooksevkonto puudujäägi ja tööjõupuuduse tõttu. Ka Eestil ja Leedul on olnud sarnased majanduse ülekuumenemise sümptomid.

Swedbanki juht leiab, et Läti võib siiski pääseda kõige hullemast. "Ei, me ei arva, et Lätis võiks toimuda devalveerumine. Ükski aktsionär ei saaks sellest kasu: ma mõtlen inimesi Lätis, Läti valitsust ja Läti pankasid," ütles ta.

Lidéni eeldab, et Swedbank säilitab oma positsiooni Baltimaade suurima pangana. "Me proovime mitte üleliia laenata. Me ei kavatse laenamist üldse ära lõpetada, sest see mõjuks majandusele halvasti," märkis Liden.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing