Kadi Heinsalu • 30. november 2007 kell 5:31

Kirikute ülihelde annetus äriliidritele

Kaks suuremat Eesti kirikut, luteri ja õigeusu kirik, on mitme riigilt tagasi saadud kinnistu mõtlematu müügiga vastu näppe saanud ja üritavad nüüd viga parandada ning ise kinnisvara arendada.

Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik (EAÕK) on metropoliit Stefanuse sõnul headest kinnistutest Tallinnas sisuliselt ilma. Nii müüs õigeusu kirik terve majatäie kortereid Kaarli pst 7 eraisikutele 2000. aastal. Kortermaja on väljast luitunud, kuid asub Vabaduse platsi lähedal. Kahe seal müügis oleva korteri ruutmeetri eest küsitakse City24s praegu keskmiselt 47 000 krooni.

"Oleks võinud kirikule jätta maja. Kiiresti müüdi maha," tunnistab Prantsusmaalt 1999. aastal saabunud metropoliit oma Tallinna esinduses, Wismari tänava puumajas ikoonide all. Selle agulimaja ostis kirik endale viis aastat tagasi ise, kuna kuskil oli vaja resideerida.

Vestluses prantsuse keele tõlki kasutav metropoliit on väga kursis kirikuvaradega ja asja pärast: õigeusu kiriku eelarvest lõviosa tuleb varaga majandamisest. Annetustest ja liikmemaksudest palju ei tee. Kirik on müünud metsa ja plaanib seda teha eeloleval talveajal.

Lisaks müüs õigeusu kirik neli aastat tagasi 10 korteriga maja Ristiku tänavas samal päeval, kui selle riigilt tagasi sai. Ostja oli AS Tootal Kinnisvara. Selle firma omanik on ärimees Talis Toompere, kes määras endale tänavu 10 miljonit krooni dividende ja jagas sellega hiljuti ilmunud Äripäeva dividendimiljonäride TOPis 49.-55. kohta. Toompere tegutseb aktiivselt ka SMS-laenude äris.

Viis kuud hiljem sai Ristiku tänava majas poolte korterite omanikuks OÜ Elkos, kes jääb kinnistusregistris silma ka Kaarli pst 7 seitsme korteri omanikuna. Elkos omakorda müüs Ristiku majas kõik korterid edasi nagu ka kolm Kaarli pst oma. Elkos kuulub perekond Kolesnikovidele. Sergei Kolesnikovi sõnul ostis ta Kaarli pst korterid kuulutuse peale ja Ristiku t omad kinnisvarabüroolt, kirikuga ta seotud pole.

Lisaks loobus Konstantinoopolile alluv õigeusu kirik 2002. aastal paarikümnest kinnistust Tallinnas ja mujal Eestis Moskva patriarhaadile alluva õigeusu kiriku kasuks. Neid kinnistuid saab viimane riigilt kasutada hoonestusõigusega. Vastutasuks andis riik Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikule 35 miljonit krooni kirikute remondiks.

Hetkel kuum