Mariliis Pinn • 16. detsember 2007 kell 22:00

Danske Bank: Eestis on majandusbuum pauguga lõppenud

Tõenäoliselt ootab karm maandumine Balti riike, Bulgaariat ja Rumeeniat. Väiksemad on riskid Poolas, Tšehhis ja Slovakkias, kuigi ka seal on näha ülekuumenemise märke, kirjutasid vanemanalüütik Lars Christensen ja Danske Banki Baltimaade analüütik Violeta Klyviene raportis.

Danske Bank uuris olukorda viimasel ajal Euroopa Liiduga liitunud Ida-Euroopa riikides. Vaadeldi 11 näitajat, nende seas laenukoormuse kasvu, inflatsiooni, majanduskasvu, ekspordi ja impordi suhet ning avaliku sektori finantsseisu.

Veebruarikuise analüüsi järgi olid kõige halvemas seisus Eesti, Läti ja Rumeenia, mille puhul ilmutasid 11 näitajast 7 ohumärke. Järgnesid Bulgaaria kuue ja Leedu viie probleemkohaga.

Danske analüütikute meelest on enamiku riikide olukord halvenenud ja punasest on saanud väga punane, sest jooksevkonto defitsiit kasvab tugeva sisenõudluse tõttu. Analüütikud on märganud ka inflatsiooni kasvu, mida kergitab järsk toidu ja kütuse hinnatõus, mis omakorda viib tööjõu ja tootmise hinna kasvule.

Kollasesse tsooni on kukkunud rohelisest Poola, Tšehhi ja Ungari. Kõik riigid on muutunud makronäitajate järgi ebastabiilsemaks.

Baltimaades ja Bulgaarias on intressid kasvanud, sest investorid tahavad suuremaid riskipreemiaid. Rumeenia rahaturg on tänu ujuvale rahakursile aasta algusest muutumatu.

Analüütikute meelest on Eesti esimene mainitud riikidest, kus buum on pauguga lõppenud. Seda näitab ilmekalt veebruarist alates toimunud kiire majanduskasvu langus. On veel vara öelda, kas Eestit ootab pehme või karm maandumine, kuid majandus on kiiresti jahtunud. Kinnisvarasektori kukkumine näitab, et Eestit ootab pigem raske maandumine.

Hetkel kuum