Urmas Varblane • 29. jaanuar 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Infraettevõtted on sageli monopolisti seisuses

Uurimistöö, mille Tartu Ülikooli majandusteaduskond teeb Eesti Arengufondile, vahetulemused toovad välja Eesti majanduse suunitluse. Suure lisandväärtusega on ka siseturule orienteeritud valdkonnad, mis otseselt sõltuvad sisemaisest nõudlusest - kinnisvara, ehitus, hulgikaubandus. Järgnevad tööstusharud, mis teenindavad kinnisvarabuumi (ehitusmaterjalitootjad) või naudivad maailmaturu hinnatõusu (keemiatööstus).

Välisturul konkureeriv töötlev tööstus, eriti mõni selle haru (naha-, mööbli-, rõiva- ja tekstiilitööstus), on madala lisandväärtusega, mis ei võimalda neis piisavalt investeerida kasvu, et üle saada tööjõukulude kallinemisest tulenevast konkurentsivõime langusest. On põhjust arvata, et neis harudes pole võimalik muudatusteta jätkata.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt