Viis talvist džässikontserti

Mari Hiiemäe 01. veebruar 2008, 00:00

Esinemiskavas on originaalpalu nii muusikutelt endilt kui ka huvitavaid leide maailma džässmuusika varamust. "Meie repertuaar hõlmab nii palju, et iga kontsert tuleb tõenäoliselt veidi erinev," teatab Arder. "Kindlasti jääb kõlav muusika aga džässi raamesse, kuidagi teistmoodi seda liigitada ei saa."

"Kontsertidel kuuleb mõnda Andy enda kirjutatud lugu, samuti mõningad džässitraditsioonist pärit palu, mis ehk pole kuulajatele eriti tuttavad," valgustab Arder.

Kuna tegemist on plaadiesitluskontserdiga, kõlab seal laule uuelt helikandjalt, kuid mitte ainult. "Neid lugusid, mille kallal me enne salvestamist tööd tegime, on neli-viis korda rohkem, kui neid, mis plaadi peale läksid. Selles mõttes on kontsertprogramm laiem ja mahukam," teatab Arder.

Nii kontsertidel kui ka värskel plaadil kuuleb laulmas mõlemat muusikut. Milline hakkab kontsertidel olema vokaalosa täpne jaotus, ei tea Arder ennustada veel isegi. "Me laulame mõlemad ning neid kohtasid pole muusikas paika pandud, kuskohas ja mismoodi," ütleb Arder.

Nagu džässmuusikale kohane, on sõnadega esitatav osa ka Arderi-Fite'i koostöös vaid telg, mis laulule vormi annab. Eelnevalt kokku lepitud osale liitub aga ka teemaarendus ning algused ja lõpud, nii et improvisatsioonilist osa saab sageli rohkem kui laulu ennast. Liiatigi kuna variatsioonid toimuvad ka etteantud teemade sees.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing