Berkeley professor: päikeseenergia on jama

22. veebruar 2008, 12:36

California ülikooli professor Severin
Borenstein kirjutas artiklis The Market Value and
Cost of Solar Photovoltaic Electricity Product, et hetkel saadaval
olevad päikesepaneelid on liiga kallid ning nende kasutamine on seega
majanduslikult mõttetu.

Päikeseenergia pole väärt sellesse panustamist isegi siis, kui arvestada selle võrra vähenevat kasvuhoonegaaside emissiooni.

Borensteini sõnul on keskmise päikesepaneelidest koosneva elektritootmisüksuse maksumus pisut alla miljoni krooni. Oma eluea jooksul suudab see aga toota kõigest 200 000 kuni 500 000 krooni väärtuses elektrienergiat. Päikesepaneelide väärtust saaks tõsta, kui maksustada elekter maksimaalse tarbimise ajal kallimalt, sest siis on ka Päike kõige kõrgemal taevas ning päikesepaneelide efektiivsus suurim, kuid ka see ei aita päikesepaneele tasuvaks muuta.

Siiski ei mõtle Borenstein seda, et olemasolevad päikesepaneelid tuleks maha võtta ning jätkata täie auruga fossiilsete kütuste põletamist. Küll aga leiab ta, et riigieelarvetest päikeseelektrijaamade rajamise toetamine on raha raiskamine, mille asemel tuleks see suunata pigem efektiivsemalt päikeseenergiat kasutavate tehnoloogiate väljatöötamisse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. February 2008, 12:35
Otsi:

Ava täpsem otsing