Aasta lõpus langes nii eksport kui ka import

Agnes Ojala 10. märts 2008, 10:34

Lisaks majanduskasvu aeglustumisele on
vähenenud ka Eesti kaubavahetus välismaailmaga, teatas statistikaamet.

2007. aasta kokkuvõttes aeglustus ekspordi ja impordi kasv, kusjuures aasta teisel poolel mõlemad näitajad isegi vähenesid. Nii kasvas 2007. aastal võrreldes aasta varasemaga eksport kokku vaid 1,5% ja import 2,8%. Samas netoekspordi puudujääk sisemajanduse koguprodukti (SKP) suhtes mõnevõrra paranes.

Sisemajanduse nõudluse ja ekspordi kasvu aeglustumine põhjustas omakorda ettevõtete sektori kasvu aeglustumise 5,8%ni (võrreldes 2006. aasta 12,4%ga).

Enamiku tegevusalade tootlikkuse kasv 2007. aastal aeglustus võrreldes 2006. aastaga. Suurem aeglustumine toimus hotellide ja restoranide, hulgi- ja jaekaubanduse ning kinnisvara, rentimise ja äritegevuse tegevusalal. Lisandväärtuse aastakasv aeglustus kiiresti ka elektrienergia-, gaasi- ja veevarustuse tegevusalal, kuid aasta teisel poolel selle tegevusala kasv kiirenes. Tootlikkus kasvas kiiremini kui 2006. aastal vaid kalapüügi, mäetööstuse ning avaliku halduse ja riigikaitse tegevusalal.

Kaupade ja teenuste eksport ja import neljandas kvartalis püsivhindades vähenes. Eksport vähenes 0,2% võrra võrreldes 2006. aasta sama kvartaliga, import aga 0,7% võrra. Vähenes just kaupade eksport ja import, teenuste eksport ja import kasvas. Kaupade ekspordi vähenemist mõjutasid peamiselt mineraalsete toodete ning masinate ja seadmete ekspordi vähenemine, kaupade importi aga masinate ja seadmete ning metalli ja metalltoodete impordi vähenemine. Netoekspordi puudujääk suurenes 8,9%ni SKPst.

Majanduse pakkumise poolel mõjutasid SKP aeglustumist eelkõige töötleva tööstuse ning kinnisvara, rentimise ja äritegevuse tootlikkuse kasvu aeglustumine vastavalt 4,9%ni ja 0,6%ni, lisaks hulgi- ja jaekaubanduse ning veonduse, laonduse ja side tegevusala lisandväärtuse vähenemine võrreldes 2006. aasta neljanda kvartaliga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2008, 09:37
Otsi:

Ava täpsem otsing