Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Meelis Milder - Mister Baltika

    Tahaks seepeale hüüda - tubli, töönarkomaan on tuure maha võtnud, aga ei saa. "Teen trenni tööajal, sest mu treeneril teisi vabu aegu pole," kõlab mõttepausi järel ehtmeelismilderlik põhjendus.
    Paarkümmend aastat Baltika eesotsas olnud Milder on alati - nii raskematel kui ka kergematel aegadel - jäänud iseendaks. Seda tõestavad kas või paljud varasemad kirjatükid, kus Milderit hästi tundvad kolleegid ja ärimehed kasutavad tema iseloomustamiseks ikka sarnaseid epiteete: tagasihoidlik, vaoshoitud, aus, intelligentne, tulevikunägemust omav, eesmärgikindel, järjekindel, sõnapidaja.
    Panemata kahtluse alla ühtki neist epiteetidest, kogeb siinkirjutaja oma põgusal kokkupuutel Milderiga eelkõige tema tagasihoidlikkust ja sõnapidamist. Kuigi Milder esimese hooga kurdab ajanappust ja ei näita persooniloo kirjutamisel üles palavat soovi ajakirjanikuga koostööd teha, saadab ta esitatud küsimustele täpselt lubatud ajaks vastused ning annab võimaluse õhtul telefonitsi lisakommentaare küsida.
    Milderi kinnitusel valis ta Pärnu keskkoolis matemaatika-füüsika eriklassi kindlal eesmärgil - et saada võimalikult parem haridus. Samuti peab ta oma järgmist käiku ehk ülikooliõpinguid majandusküberneetika erialal oluliseks. "Majandusküberneetika on praeguseks osutunud küll ilmselt parimaks valikuks," räägib Milder. "Sain tolle aja kohta korralikule majandusharidusele lisaks süsteemse maailmapildi."
    Seda pilti on Milder nüüd omakorda külalislektorina tudengitele tutvustamas käinud. Alates 1993. aastast on ta üliõpilastele korra semestris rääkinud strateegilisest juhtimisest. Tartu Ülikooli ettevõtlusmajanduse instituudi juhtimise õppetooli juhataja Maaja Vadi sõnul on Meelis Milder hea näide, kuidas ühendada akadeemiline ja praktiline pool. "Tal on väga palju kogemusi ja ta oskab oma ideid sõnastada nii, et teda kuulatakse," räägib Vadi. "Ta esitab palju näiteid, mis tihti on vägagi vastuolulised."
    Suurima isikupärana toob Vadi välja Milderi võime visualiseerida oma loenguid joonistustega. "Tal on väga hea joonistamisoskus ja muide, kas te teadsite, et ta tegeleb ka maalimisega," jätkab Vadi ja kuuldes, et see on ajakirjanikule küll teadmata fakt, lisab vabandavalt: "Nüüd ma vist lobisesin liiga palju."
    Meelis Milder kunstihuvi ei eita, kuid maalimist oma hobide loetelusse ka ei lisa. "Olen hakanud sellega tegelema tütre kõrvalt," lausub Milder. Milderite peres kasvab üheksa-aastane Maria Johanna, pere elab Nõmmel eramus.
    Meelis Milder peab ennast väga perekeskseks inimeseks. "Teeme tööst vabal ajal põhimõtteliselt kõik asjad koos," räägib ta. "Reisime palju ja veedame võimalikult palju aega meie teistes kodudes Pärnus Seedri tänavas ja Pühajärve ääres."
    Abikaasa Maire Milderi sõnul on Meelis tütrele väga hea eeskuju ja samas mõnus semu. "Tihti kokkavad nad koos ning üllatavad mind pannkookidega," lisab Maire Milder. Sel nädalal Maire Milder koduseid pannkooke pole saanud, sest viibib parasjagu Ukrainas, et vaadata Baltika Grupi jaemüügidivisjoni juhina üle uute avatavate poodide asukohad.
    Mullu hõbepulmi pidanud Milderid tunnevad tegelikult teineteist juba lapseeast, sest käisid ühes klassis. Armusid aga noored alles siis, kui juba Tartus ülikoolis õppisid: üks küberneetikat ja teine geograafiat.
    Meelis Milderi sõber ja pinginaaber, reklaamibüroo Division art-director Kalle Toompere möönab, et ega klassikaaslased osanud vist jah Meelise ja Maire kokkusaamist ennustada. "Samas, kuna Maire istus meie taga pingis, siis õpetajad nägid Meelise kukalt tunduvalt rohkem, kui see neile meeldis," muigab Toompere.
    Meelise kaks aastat noorem õde, kinnisvarafirma ASi TTP turundusjuht Anne Luik räägib, et kuigi vend ei huvitunud kooli ajal tütarlastest, oli ta tüdrukute hulgas ometi väga populaarne. "Minu kaudu püüti ikka kirjakesi Meeliseni toimetada," räägib Luik. "Meelise isiksus oli niivõrd võluv, et see pakkus tütarlastele pinget." Luik ei mäleta, et venda oleks koolis tema üht näopoolt katva sünnimärgi tõttu kunagi kiusatud. Meelis Milder ise kinnitab, et pole iluvea pärast kunagi põdenud.
    Kuigi Baltika Grupp avalikustas eile I kvartali 11 miljoni krooni suuruse kahjumi, kinnitab Meelis Milder, et neil läheb endiselt hästi.
    "Suurem kasv algab taas teisel poolaastal, mil meil on plaanis avada 14-18 uut poodi," räägib Milder ja lisab, et ilmselt sisenevad nad järgmisel aastal ühte-kahte uude riiki: "Nimekirjas on Rumeenia, Bulgaaria ja Ungari."
    Praegu on Baltika esindatud seitsmes riigis. Milderi andmeil on praegu poode kokku 125 ja müügipinda 24 000 ruutmeetrit. "Aasta lõpuks on meil 140 poodi ja umbes 28 000 ruutmeetrit müügipinda," lisab ta.
    1997. aastast Tallinna börsil olnud Baltika aktsia on hästi peegeldanud Eesti majanduse tsüklilisust. Samas on ettevõte püüdnud alati olla sammukese võrra teistest ettevõtetest ees. Näiteks on pandud alates eelmise aasta keskpaigast kiirele arengule pidur peale ja hakatud rõhuma efektiivsusele.
    Aastal 2005 oli Baltika aktsia börsi suurim tõusja - Baltika aktsia hind seitsmekordistus.
    "See oli Mellale tõeline üllatus," on Meelis Milderi õde Anne Luik kihevil, kui meenutab kolm nädalat tagasi toimunud venna juubelipidu restoranis Mercado.
    Esimeseks juubilari ees salajas hoitud asjaks oli raamat, mille Meelise abikaasa Maire koostas ja mis koosneb sünnipäevaliste poolt varem saadetud meenutustest-soovidest. "Mul on hea meel näha sind sellisena nagu sa oled - kõik juuksed peas, imearmas tütar kasvamas, lähedane pere toetamas, endiselt heas sportlikus vormis ja hea huumorimeelega," tutvustab Luik näiteks oma kirjapandud mõtteid.
    Luige kinnitusel on vend teda väga hoidnud ja tema jaoks elulistel hetkedel alati suureks toeks olnud. "Mellaga ei saa lihtsalt tülli minna - olen teda omal ajal korduvalt provotseerinud, ent kunagi pole ta tülitsemiseks vedu võtnud," lisab Luik.
    Teiseks üllatuseks juubelipeol oli meeleolukas moesõu, kus mannekeenidena astusid üles Meelise sõbrad ja nende lapsed. Muidugi kandsid sõbrad Baltmani ja lapsed Ivo Nikkolo kaubamärgiga rõivaid.
    Meelis Milderi juhtimise filosoofiline pool on ääretult huvitav. Kui Eestis oleks rohkem selliseid juhte, kes mõtlevad ettevõtte arengu peale perspektiiviga, teostuks meie ettevõtlus ilmselt hoopis paremini.
    Baltika on ettevõte, millest ühena esimestest moodustati rahvaaktsiaselts ja mis vist ainsana on püsima jäänud. Hindan kõrgelt mitmeid Baltika samme, näiteks sammu kaubanduse poole. See näitab, et nad tunnetavad, mida nad müüvad ja mis inimesele hästi sobib.
    Tunnen Meelist ülikooliajast ja nüüd oleme juba aastaid olnud suvilanaabrid Pühajärve ääres. Meie pere käib Milderitega tihti läbi, viimati olime Meelise juubelil. Meelisel on palju sõpru. Mulle tundub, et ega tal vist vaenlasi polegi, sest ta on inimene, kes teeb õigeid asju ja talitab õigesti. Hindan Meelises ausust, kiiret mõtlemisvõimet ja huumorimeelt.
    Meelis on alati olnud aktiivne, edasipüüdlik ning orienteeritud maksimumile, olgu see näiteks korvpallis, mida me kooliajal koos ühes võistkonnas mängisime, või tema muudes hilisemates tegemistes. Tema eesmärk teha kõike hästi ja korralikult on aidanud tal ärimaailmas kaugele jõuda. Majandusküberneetika eriala valis ta ilmselt teadlikult, sest ta hoomas eriala progressiivsust.
    Õpetasin Meelis Milderit alates 5. klassist kuni keskkooli lõpuni. Meelis oli luulehuviline ja osales aktiivselt kirjandusringis. Igal aastal osales ta Koidula nimepäevaks korraldatud deklamaatorite võistlusel. Ta oskas luuletusi ilmekalt ja sisukalt lugeda.
    Kaheksandas klassis tegime Kalevipoja ainetel kava, mis oli lavastatud ehk tolle aja kohta liigagi isamaaliselt. Mäletan, et meie etteastet käis - võimalik, et tööülesannete tõttu - vaatamas ka Meelise isa.
    Kuigi Meelis on ettevõtlusmaalilmas läbi löönud, on ta endiselt jäänud lihtsaks inimeseks. Nagu oleks just tulnud kooliajast. Veendusin selles, kui osalesin eelmisel sügisel nende klassi kokkutulekul.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.