Teadlane: pensioniiga tõstes tekivad uued sotsiaalsed probleemid

Agnes Ojala 08. mai 2008, 14:56

Eesti Demograafia Instituudi
rahvastikuteadlane Kalev Katus ei usu, et Eestis saaks pensioniiga veelgi tõsta,
kuna see tooks kaasa uued probleemid.

“Pensioniea tõstmise võimalused on ammendatud. Kui nii edasi tõsta, nagu on seni tõstetud, satume olukorda, kus inimesed lähevad tegelikult varem pensionile, kui on formaalne pensioniiga. Siis inimesed on lihtsalt pensionit saamata töölt eemal, mis tekitab hoopis uusi sotsiaalseid probleeme,” ütles Katus täna Sampo Life’i pressikonverentsil kohalikust demograafilisest olukorrast rääkides.

Katus tõi lisaks välja, et Eestis ja ka teistes Balti riikides on rahvastiku koostisega natuke teistsugused lood kui ülejäänud Euroopas.

Teadlane rääkis eelkõige meeste eluiga näiteks tuues, et kui mujal on keskmine eluiga alates 60ndatest aastatest järjest tõusnud, siis siin jõudis see 1958. aastaks maksimumtasemele ja jäi sinna pidama. Vaid õige vähe kõrgem oli meeste keskmine eluiga 2006. aastal, mil see ulatus 65,8 aastani.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. May 2008, 16:18
Otsi:

Ava täpsem otsing