FT: Eesti juhib Baltimaade pööret langusele

Mariliis Pinn 15. mai 2008, 11:20

Eestis majandus peaaegu seiskus 2008. aasta
esimeses kvartalis, mis tõi kaasa raske maandumise hirmud.

Eesti majandus oli eelmisel aastal üks Euroopa Liidu kiiremini kasvajaid, kirjutas The Finacial Times. Nüüd juhib Eesti ka Läti ja Leedu majanduse langusesse, inflatsioon suureneb kõiges kolmes riigis, ostujõud kuivab kokku ja kinnisvarahinnad on järsus languses pärast mitmeaastast tõusu.

Leedu majanduskasv langes esimeses kvartalis 6,4 protsendile, Lätis 3,6 protsendile ja Eestis 0,4 protsendile. Majanduse jahtumine külvab hirmu tarbijates, ettevõtetes ja pankades, mistõttu tarbimist ja investeeringuid lükatakse edasi, mis surub majanduse langusesse.

See võib sundida valitsusi loobuma euro ja kohaliku valuuta vahelisest kindlast kursist, kirjutas FT.

Kuigi palgad on viimastel aastatel kõvasti kasvanud, kogub inflatsioon hoogu ja tarbijad kardavad, et nende ostujõud ei suuda sellega sammu pidada. Lätis oli inflatsioon aprillis 17,5% ja Eestis 12%.

Ka kinnisvarahindade langus Riias, Vilniuses ja Tallinnas õõnestab tarbijate jalgealust. Aprillis olid Tallinnas kinnisvarahinnad 15% madalamad kui aasta tagasi.

Siiski on investeeringud tootmisse, kasumilikkus ja eksport heal järjel, mis annab lootust, et Balti riigid suudavad vältida sügavat surutist, eeldusel muidugi, et eurotsooni majandusolukord dramaatiliselt ei halvene.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. May 2008, 11:37
Otsi:

Ava täpsem otsing