Padar: eesmärk tegevuskulude külmutamisest või vähendamisest kehtib

24. mai 2008, 12:10

Valitsusasutuste personalikulude kasutamine
suurenes möödunud aasta esimese nelja kuuga võrreldes ligikaudu veerandi võrra,
mis kinnitab, et personalikuludele tuleb jätkuvalt tähelepanu pöörata, teatas
rahandusministeerium.

„Rahandusministeerium hoiab avaliku sektori palgateemal jätkuva tõsidusega silma peal ning selle tulemusena peab suurenema ka läbipaistvus ja vajadusel kokkuhoid,” ütles rahandusminister Ivari Padar.

„Rahandusministeerium on tänavu aasta algusest alates avaliku sektori tegevuskuludele, sealhulgas personalikulude trendidele mitmel tasandil tähelepanu pööranud,” ütles Padar. „Jälgime teemat hoolikalt ning teeme sellest järeldused peagi algavatel 2009. aasta eelarveläbirääkimistel. Poliitiline eesmärk tegevuskulude külmutamisest või isegi vähendamisest kehtib endiselt.”

„Et välistada ettekavandamata tõususid, plaanime küsida juba nüüd eelarveprojektidega koos palgamääruste kavandeid 2009. aastaks, mis võimaldab hiljem olukorda kontrollida,” lisas Padar.

Tänavu esimese nelja kuuga toimunud 27-protsendilist personalikulude tõusu hinnates tuleb arvestada, et suur osa sellest on varem valitsusliidu programmiga kavandatud. Näiteks kavandati keskmisest kiirem palgatõus pääste-, politsei- ja vanglaametnikele ning riigikoolide õpetajatele ja kõrgharidusega kultuuritöötajatele.

Kõige enam mõjutasidki üldist personalikulude tõusu sise-, justiits- ning haridus- ja teadusministeerium, mille valitsusalad on mitme teise asutusega võrreldes märgatavalt suuremad ning oma olemuselt elanikkonnale eriti vajalikud.

Teisalt on osa personalikulude tõusust põhjustatud varem kavandatud struktuurimuudatustest, mis võib tuua kaasa ka koondamisi ning palgasüsteemi korrastamist. Struktuurimuudatustega kaasnevad paratamatult lisakulud, näiteks koondamishüvitised.

Osa nii-öelda planeerimata personalikulude hulka võib arvestada mõne valitsusasutuse tippjuhi - ministri või ka õiguskantsleri vahetumist, millega kaasnenud kompensatsioonid ja palkade muudatused põhjustasid omakorda erakorralisi väljamakseid eelnevatel kuudel.


2007. aasta esimese kvartali keskmine personalikulude igakuine kasutamine oli 6,91 protsenti ja 2008. aastal samal ajal 6,96 protsenti aastaks eraldatud personalikuludest. Kokkuvõttes moodustab 2008. aasta nelja kuu palgakulude täitmine ligi kolmandiku aastasest eelarve mahust.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. May 2008, 12:33
Otsi:

Ava täpsem otsing