Eesti maksukoormus üks Euroopa Liidu madalamaid

26. juuni 2008, 15:08

Eurostati ja Euroopa Komisjoni täna
avaldatud kogumikust maksustamise trendide kohta Euroopa Liidus selgus, et
võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega on maksukoormuse tase Eestis
madalamate hulgas, teatas rahandusministeerium.

Kui kaudsete maksude korral on osakaal SKPst EL keskmise taseme läheduses, siis sotsiaalkindlustusmaksete ning otseste maksude osakaal on EL keskmisest väiksem. Otseste maksude osakaal SKPst kasvas 0,1 protsendipunkti võrra tänu juriidilise isiku tulumaksu laekumise kasvule.

Füüsiliste isikute tulumaksu osakaal jäi samale tasemele. Samuti jäi muutumatuks sotsiaalkindlustusmaksete osakaal SKPst. Käibemaksu laekumise kasv tõi kaasa kaudsete maksude osakaalu suurenemise kokku 0,3 protsendipunkti võrra SKPst.

Kõrgeima maksukoormusega EL riigid olid 2006. aastal Taani ja Rootsi, kus maksukoormus oli vastavalt 49,1 ja 48,9 protsenti SKPst. Madalaima maksukoormusega riik oli 2006. aastal Rumeenia, kus maksukoormus ulatus 28,6 protsendini SKPst. Alla 30 protsendi SKPst oli maksukoormus veel Slovakkias (29,3 protsenti) ning Leedus (29,7 protsenti).

Kogumiku andmetel oli kaalutud keskmine maksukoormus EL liikmesriikides 2006. aastal 39,9 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP). Võrreldes 2005. aastaga on maksukoormus tõusnud 0,6 protsendipunkti võrra, mis on suurim aastane kasv viimase kümne aasta jooksul.

Võrreldes 1996. aastaga on suurim langus maksukoormuses 2006. aastal toimunud Slovakkias, kus koormus langes 10,1 protsendipunkti võrra (39,4 protsendilt 29,3 protsendile). Eestis vähenes maksukoormus sama aja jooksul 4,1 protsendipunkti võrra (35,1 protsendilt 31 protsendile).

Üheteistkümnes liikmesriigis on maksukoormus võrreldes kümne aasta taguse ajaga tõusnud, suurim kasv on olnud Küprosel (26,4 protsendilt 36,6 protsendile) ning Maltal (25,4 protsendilt 33,8 protsendile). Kogumikku “Taxation trends in the European Union” antakse välja igal aastal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. June 2008, 13:09
Otsi:

Ava täpsem otsing