Kolmandik eestlastest ei plaani kulutamist vähendada

Mariliis Pinn 14. juuli 2008, 12:50

Selgitamaks, kuidas Eesti inimene hindab
tänaseid majandusolusid, tööturu olukorda ja tarbimist, viis TNS EMOR Eesti
Panga tellimusel aprillis 2008 15–74aastaste Eesti elanike seas läbi küsitluse,
mille põhjal järeldada, et tänased majandusolud teevad inimesed ettevaatlikuks,
kuigi kolmandik vastanutest ei plaani tarbimist vähendada.

Ühte kindlat valdkonda, kus kulutusi kokku hoida soovitakse, ei eristu, kirjutas Eesti Panga ajakiri Kroon ja Majandus. Pigem püütakse vähendada erinevate valdkondade kulutusi. Iga neljas vaatab üle oma toidulaua ning püüab selle arvelt säästa. Toidukulusid püüavad vähendada mitte-eestlased, üle 50aastased, pensionärid ja kõrgema haridusega inimesed. Võrdselt 21% vastajatest püüab piirata alkoholi/tubakaga, riiete ja jalatsitega ning suuremate tööstuskaupadega seotud kulutusi. 9% elanikest soovib vähendada eluasemelaenuga seotud kulusid. Kõige vähem soovitakse kokku hoida hariduses ja tervishoius.

Rohkem kui kaks kolmandikku elanikest ei soovi suurendada mitte ühegi valdkonna kulutusi. Need, kes plaanivad kulusid siiski suurendada, tahavad seda teha samades valdkondades, milles ei soovita kulutusi vähendada ehk tervishoius ja hariduses. Kui haridusega seotud kulusid soovivad tõsta nooremad inimesed, siis 35–49- ja üle 50aastased kavatsevad suurendada tervishoiuga seotud kulutusi.

Iga kolmas 15–74aastane küsitletu (31% vastanutest) ei kavatse vähendada kulutamist/tarbimist mitte üheski valdkonnas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. July 2008, 12:47
Otsi:

Ava täpsem otsing