Ministeerium: ettevõtjad ootavad hindade püsimist

21. juuli 2008, 14:53

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium
teatas tootjahindade statistika kommentaariks, et tööstusettevõtted ootavad
müügihindade püsimist vähemalt kolm kuud.

Tootjahinnad tõusid juunis aasta keskmisest vähem. Statistikaameti andmetel kerkisid tootjahinnad töötlevas tööstuses aastaga keskmiselt 6,7% ja eelmise kvartaliga võrreldes 0,4%.

Endiselt hoiab töötlevas tööstuses lippu toiduainetööstus, kus hinnad tõusid aastaga rohkem kui 18%. Seejuures on piima kokkuostuhindade langus aidanud kaasa ka piimatoote tootjahindade kasvu aeglustumisele, kuid sellegipoolest ulatus aastane hinnatõus 28,5%ni. Samas jätkus kiire hinnatõus jahu- ja tangainete tootmises - 36,5%, jookide tootmises - 11,5% ning lihatootmises - 9%.

Eesti Konjunktuuriinstituudi juunikuise küsitluse põhjal püsisid tööstusettevõtete hinnatõusu ootused suhteliselt madalal. Ligi 70% küsitletutest prognoosis, et müügihinnad püsivad järgneva kolme kuu jooksul praegusel tasemel. Veidi üle viiendiku ettevõtjatest ootas hinnatõusu jätkumist.

Suuremaks peetakse hinnatõusu jätkumist toiduainetööstuses, keemiatööstuses ning masinate ja seadmete tootmises. Hindade langust prognoositi enim puidutööstuses ning ehitusmaterjalide tööstuses ja see tuleneb nende majandusharude kehvemast turuolukorrast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. July 2008, 15:59
Otsi:

Ava täpsem otsing