Vene keskpank karmistab krediiditingimusi

23. juuli 2008, 18:43

Venemaa keskpank soovib karmistada
krediiditingimusi. Suur osa väikesi ja keskmise suurusega ettevõtteid ei vasta
keskpanga nõudmistele, kirjutas Kommersant.

Venemaa kekspank leiab, et kommertspangad annavad liiga kergekäeliselt ettevõtluskrediiti ning saatis seetõttu neile konkreetsed soovitused laenuvõtjate kontrollimiseks.

Keskpanka paneb muretsema eelkõige äriklientide laenukoormuse ning halbade laenude osakaalu kasv. Viimase aastaga on ettevõtete laenukoormus tõusnud 6,7 triljonilt rublalt (2,85 triljonit krooni) 8,2 triljoni rublani (3,49 triljonit krooni), lisas Kommersant.

Uued laenusoovitused näevad ette reservide loomise ja ettevõtete hindamise süsteemi, kus kaalutakse mitte ainult ettevõtte kvantitatiivseid näitajaid, vaid ka kvaliteediarameetreid. Kommertspankurite arvates takistavad need meetmed küll laenude andmist lootusetutele firmadele, kuid on kahjulikud ka ümbrikupalku maksvaile väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele.

Vene ettevõtlusuuringute keskuse Oprosõ Rossii juht Dina Krõlova seletas, et väikesed ettevõtted ei suuda niigi tegutseda vastavuses pankade krediidinõuetega ning uued reeglid vähendavad nende võimalusi veelgi.

Riigiduuma finantsturu komitee liige Pavel Medevedev ütles, et kui pangad krediiditingimusi karmistavad, kannatavad ka suuremad ettevõtted, näiteks ehitussektor.

Praegusel hetkel hakkavad pangad reserve suurendama, aga suurenevad ka riskipreemiad. Samuti valmistuvad kommertspangad kliente põhjalikumalt kontrollima.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. July 2008, 18:40
Otsi:

Ava täpsem otsing