Medvedev astub erasektori eest välja

01. august 2008, 16:01

Teisel katsel rahustada Metšeli afääri
pärast mures olevaid investoreid kutsus Venemaa president Dmitri Medvedev võime
üles mitte ahistama erafirmasid ja viimaseid maksma täiel määral makse.

"Paljud on tüdinenud igasugustest ärihuvidel põhinevatest kontrollidest ja ahistamistest, üldiselt peaksid seadusekaitseorganid ja võimud lõpetama äritegevuse muutmise õudusunenäoks“ ütles Medvedev eile Smolenski regioonis peetud kohtumisel, kirjutas The Moscow Times.

Kohtumise ametlik eesmärk oli aidata väikeste ja keskmiste ettevõtete arengut aga Medvedevi kindel sõnavõtt oli selge katse rahustada niigi närvilisi äriringkondi. Ka teisipäeval püüdis president investoreid ümber veenda, kirjeldades Vene aktsiaturgu kui maailma ühte atraktiivsemat.

Putin ründas Metšelit 24. juulil, süüdistades firmat ebaseaduslikes hindade suunamises, et maksta vähem makse ning palus järelvalveorganitel sellega tegeleda. Ta jätkas oma sellesuunalist tegevust esmaspäeval, põhjustades sellega firma väärtuse vähenemise peaaegu poole võrra olenemata sellest, et firma lubas teha igakülgset koostööd võimudega. Detailsemates süüdistustes üles Putin, et Metšel müüs oma toodangut enda poolt kontrollitavatele offshore-firmadele peaaegu neli korda odavamate hindadega kui koduturul. Spekulandid pakuvad, et taolise rünnaku eesmärgiks on anda eeliseid ettevõtte konkurentidele, mis omakorda nõrgendaks ettevõtet ning lihtsustaks selle ülevõtmist.

Medvedevi eilsete kommetaaride alusel võiks arvata, et ta ei ole Putiniga samal arvamusel, aga viimase esindaja lükkas selle arvamuse ümber. Alfa Bank`i peaökonomist Natalia Orlova ütles, et Medvedev üritas tõenäoliselt lihtsalt investoreid maha rahustada, mitte aga vaielda Putiniga Metšeli teemal.

Kutsudes võime lõpetama firmade kiusamist, ärgitas Medvedev üles viimaseid ka korralikult makse maksma. „Loomulikult ei meeldi kellelegi maksta makse ja igaüks proovib leida võimalusi optimeerida maksmist, kuid see ei ole enam vastuvõetav, kui laekuvad maksud vähenevad neli või viist korda nagu siin,“ olid presidendi sõnad.

Tulles tagasi aga väikeste- ja keskmise suurusega ettevõtete arendamise teema juurde, siis oma eilses sõnavõtus lubas president võtta kasutusele distsiplinaarsed meetmed föderaalsete ja kohalike võimudes suhtes, kui viimased ei võimalda erafirmadele tööpindade jaoks pikaajalisi rendilepinguid.

Putin ei teinud Medvedevi avalduse kohta mingit ametlikku ütlust, küll aga käskis presidendile alluvaid kriisiolukordade ministeeriumi ja välisministeeriumi aidata üleujutustes vaevlevaid Ukrainat ja Moldovat.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. August 2008, 16:01
Otsi:

Ava täpsem otsing