Medvedev pihtis Brownile

08. juuli 2008, 13:45

Eile kohtusid Suurbritannia peaminister
Gordon Brown ja Venemaa president Dmitri Medevedev, kes arutasid
välistööjõu olukorda Briti kütusekontserni BP tütarfirmas TNK-BP. Paraku
lahkus Brown kohtumiselt tühjade kätega.

Medvedevi ja Browni esimesel kohtumisel käsitleti kahte teemat, mis raskendasid Briti–Vene suhteid: Aleksander Litvinenko mõrv ja Briti saatkondade sulgemine, kirjutas Financial Times.

Brown tahtis kohtumisel kindlaks teha probleeme ühises kütuseettevõttes ja selgitada välja, kas BP vene miljardäridest partnerid võivad olla töötajate viisaprobleemide taga, püüdes saavutada kontrolli ettevõtte üle. Vene aktsionärid süüdistusi omaks ei võta.

Browni esindaja tunnistas, et kohtumine oli otsekohene, kuid eitas mingeid vaidlusi. Tema sõnul ütles Medvedev, et tema ei puutu viisaprobleemidesse ja viisapoleemika on haldustemaatika.

Vene ametivõimud ütlesid eelmisel nädalal, et kiirendavad viisauuendamisi, kuid hoiatasid BP-d, et pooled töötajad peavad sellest hoolimata maalt lahkuma. Tüli firmas TNK-BP, kus osalused jagunevad 50 : 50 Briti kütusekontserni ja Vene oligarhide vahel, on käärinud juba pool aastat. Vene aktsionärid tahavad suuremat sõnaõigust firma juhtimisel ning agressiivsemat laienemist väljaspool Venemaad.

Medvedev ei tahtnud tund aega kestnud kohtumisel järele anda, uskudes, et Brown kibestab tahtlikult atmosfääri, selle asemel, et vaadata tulevikku. Medvedev, kes tahab Briti-Vene suhete normaliseerumist, keeldus järele andmast Londoni palvetele anda välja Andrei Lugovoi, keda kahtlustatakse Litvinenko mõrvas.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. August 2008, 16:01
Otsi:

Ava täpsem otsing