IMFi eksanalüütik ennustab suure USA panga kollapsi

19. august 2008, 13:14

Oma pessimistlike vaadete poolest tuntud
endine Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) peaökonomist Kenneth Rogoff ennustab
rahvusvahelise finantskriisi süvenemist ning suure USA panga kollapsi, vahendas
agentuur Reuters.

„USA ei ole veel pääsenud. Arvan, et finantskriis on alles ehk poole peal. Julgeksin isegi öelda, et halvim on veel ees,” ütles Rogoff täna Singapuris toimunud finantskonverentsil.

Rogoffi sõnul pole lähikuudel karta mitte üksi USA keskmise suurusega pankade kokkuvarisemist, vaid tõeliselt suure panga kollapsi. „Üks suurtest investeerimispankadest või pankadest,” ütles Rogoff, Harvardi ülikooli majandusprofessor, kes aastatel 2001-2004 oli IMFi peaökonomist.

Rogoff väljendas ka arvamust, et USA kaks eluasemelaenuhiidu Fannie Mae ja Freddie Mac ilmselt paari aasta pärast enam tänasel kujul ei eksisteeri. Esmaspäeval kiirustasid investorid Fannie Mae ja Freddie Maci aktsiaid müüma, kui ajaleheartikkel väitis, et USA valitsusel pole muud pääsu kui need raskustes hiiud riigistada.

Rogoff on skeptiline ka väljavaadete üle, et raskustesse sattunud USA pankadesse investeerinud Aasia ja Lähis-Ida riiklikud investeerimisfondid võiksid sellest suuri kasumeid teenida. Selline lähenemine „ei arvesta, et finantssüsteem oli paisunud juba üleliia suureks ning pidi koomale tõmbama,” ütles Rogoff.

„Nii nagu igas kokku tõmbuvas majandusharus saame näha mõne suure tegija lahkumist,” ütles Rogoff nimesid nimetamata. „Ainus viis distsipliini saavutada on lasta mõnel firmal pankrotti minna. Selline majandusharu pole mõeldav, kus saab teenida kas suuri kasumeid või riigi abiga hädast välja pääseda.”

Rogoff ei kiida heaks ka USA keskpanga tegevust kinnisvaraturult alanud kriisis – pank on läinud aasta septembrist baasintressi alandanud 3,25 protsendipunkti võrra 2%le. „Intresside alandamine toob järgmiselt aastatel USAs suure inflatsiooni,” ütles Rogoff.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. August 2008, 16:48
Otsi:

Ava täpsem otsing