USA: Venemaa peab tunnistama Balti riikide okupeerimist

17. september 2008, 13:59

Teisipäeval toimunud istungil kinnitas USA
Senat ühehäälselt resolutsiooni, milles seisab, et Venemaa peab tunnistama
Eesti, Läti ja Leedu nõukogude okupatsiooni ebaseaduslikkust.

"Kongress palub USA presidenti ja riigisekretäri kutsuda Vene Föderatsiooni valitsust üles tunnistama, et Eesti, Läti ja Leedu okupatsioon vastavalt Molotov-Ribbentropi paktile oli ebaseaduslik," seisab dokumendis, vahendab RIA Novosti.

Selle sätte võib leida ka resolutsioonis, millega Ameerika senat õnnitles Lätit ja lätlasi vabariigi 90. aastapäeval, mis kuulutati välja 1918. aasta 18. novembril. Resolutsiooni autorid tuletavad meelde, et "Molotov-Ribbentropi pakti varjus arvati Eesti, Läti ja Leedu 17. juunil 1940. aastal vägivaldselt Nõukogude Liidu liikmeks. Sellega olid rikutud kõik varem sõlmitud rahulepingud".

"Nõukogude Liit sundis Eestile, Lätile ja Leedule peale kommunistliku poliitilise süsteemi, mis surus alla teisitimõtlemise, keelas ära vabad poliitilised tahteavaldused ja rikkus inimõigusi. USA ei ole kunagi tunnistanud seda seadusevastast ja vägivaldset okupatsiooni ning kogu nõukogude okupatsiooni vältel säilitasid USA presidendid diplomaatilisi suhteid nende riikidega, tunnistamata neid "nõukogude vabariikidena"," seisab resolutsioonis. 1953. aastal USA Kongressi loodud erikomisjon kinnitas, et "Nõukogude Liit annekteeris ja okupeeris Balti riigid ebaseaduslikult ja vägivaldselt".

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. September 2008, 15:23
Otsi:

Ava täpsem otsing