Rootsi keskpank kindlustab pankadele dollarid

24. september 2008, 13:16

USA keskpangaga sõlmitud kokkulepe
kindlustab Rootsi pankadele võimaluse laenata kuni 10 miljardit dollarit, kui
neil närvilisel finantsturul laenusaamisega probleeme peaks tekkima, selgitas
Rootsi majandusleht Dagens Industri USA keskpangaga sõlmitud tehingu tagamaid.

Finantskriis ja probleemid USA panganduses on viinud selleni, et rahvusvahelises finantssüsteemis napib dollareid. Kui ebakindlus kasvab, ei laenata dollareid enam välja, vaid hoitakse igaks juhuks oma käes. Sellises olukorras garanteerib nüüd Rootsi keskpank, et vähemalt 10 miljardit dollarit saavad Rootsi finantsturu osalised igal juhul USA keskpangast vajadusel laenata.

„Teeme seda ennetuseks. Siiamaani on Rootsi finantsturu osalistel olnud head võimalused rahvusvahelistelt kapitaliturgudelt ja Rootsist raha hankimisel. Samas näeme, et USA finantsturgudel kasvanud närvilisus on masinavärki kruusa toonud. Sellisel juhul tuleb astuda samme finantssüsteemi stabiilsuse kindlustamiseks,“ ütles DI-le Rootsi keskpanga infojuht Pernilla Meyersson.

Koos Norra ja Taani keskpangaga küsis Rootsi keskpank USA keskpangalt võimalust valuuta vahetus- ehk swap-tehinguks 10 miljardile dollarile. Tehing on jõus 2009. a jaanuari lõpuni. See kaasab ka Austraalia ja on kogusummas 30 miljardit dollarit.

10 miljardit dollarit on Pernilla Meyerssoni sõnul Rootsile piisav. „Lisaks on meil ju ka valuutareserv,“ ütles ta.

SEB peaökonomisti Robert Bergqvisti sõnul on dollari nappust Rootsis juba tunda olnud, mis on kergitanud intresse pankadevahelisel laenuturul.

„Kogu maailma finantssüsteemis on puudus dollaritest. Rootsi keskpank on nüüd saanud otsekanali lisadollarite juurde, kui mõni pank peaks seda vajama. Ainult USA keskpank saab dollareid lisada,“ ütles Bergqvist Rootsi uudisteagentuurile TT.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. October 2008, 10:48
Otsi:

Ava täpsem otsing