Toomsalu: imerohuefekti pole mõtet loota

Liis Kängsepp 30. september 2008, 14:20

LHV analüütik Madis Toomsalu sõnul võib USA
Kongressi otsus võib maailmamajanduse pikaajalisse surutisse tõugata. Kui
lähipäevil päästeplaan siiski vastu võetaks, pole imerohuefekti peale mõtet
loota.

Järgneb Madis Toomsalu kommentaar.

"Eilse Kongressi hääletuse puhul oli tegemist vastuolulise tulemusega, sest turgudel tekkis korraga kergendustunne, kuid samaaegselt suurenes mure kriisi süvenemise ees. Ühelt poolt oleks riigi jõuline sekkumine majandusse tähendanud koormat maksumaksjale, riigi võlataseme kasvu ning võimalikku riskivõtmise julgustamist tulevikus. Kui loodav hädaabifond poleks suutnud finantskriisi leevendada, oleks riskitud hoopis agoonia pikendamisega ning kauakestva majanduse seisakuga. Seepärast hääletasid paljud vabariiklased eelnõule ka vastu, sest plaanitud kava ei läinud kokku parempoolse maailmavaatega.

Teisalt riskitakse praegusel juhul kriisi järsu süvenemisega, kuna likviidsete vahendite puuduses vaevlevad finantsasutused ei suuda oma kohustusi täita. Üle turgude võib levida uus usaldamatuse laine, rahakraanid keeratakse täielikult kinni ning selle mõjud ulatuksid reaalmajanduseni. Hääletuse tulemus andis signaali, et finantsturud peavad probleemidega ise hakkama saama. Risk on kõrge, sest ebaõnnestumise korral langeks majandus pikaajalisse surutisse.

Viimaste nädalate sündmustest on näha, et pika ajalooga ettevõtted võivad pildilt kaduda päevadega, seepärast on aeg hetkel kõige kriitilisema tähtsusega komponent. Siiski on võimatu hinnata iga üksiku päeva mõju, loeb pikem trend. Kui uus ja kohandatud kava lähipäevil vastu võetakse, aitab see olukorra halvenemist peatada. Ometi ei ole tegu imerohuga ning eelkõige tuleks plaani suhtuda kui abinõusse finantssektori päästmiseks, mitte kui uue tõusutrendi tekitajasse."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. September 2008, 14:44
Otsi:

Ava täpsem otsing