Helenius: liiga palju saavad sõna majandusidioodid

Mariliis Pinn 09. oktoober 2008, 16:25

Investeerimispankur ja Trigon Capital AS
nõukogu liige Joakim Johan Helenius arvab, et meedias võtavad liiga palju sõna
need, kes ilmselgelt ei saa aru, kuidas majandus toimib. Investeerimispankur ise
näeb majanduses juba taastumise esimesi märke.

„Sõna võtavad inimesed, kes ei saa ilmselgelt aru, mis majanduses toimub,“ ütles ta aripaev.ee-le, lisades, et kõike kajastatakse liiga mustades toonides. "Need samad inimesed, kes poolteist aastat tagasi, kui mina rääkisin, et Eesti majanduskasv muutub negatiivseks, nimetasid mind lollakalt pessimistlikuks ja uskusid, et Eesti majandus kasvab 7-12% aastas igavesti, näevad nüüd kõike ise mustades toonides,“ ütles ta.

Nimelt juba 2007. septembris rääkis ta Eestist ootavat majanduslangusest. Ta selgitas, et juba siis nägi ta, et tootlus, et suuda tohutu palgakasvuga kuidagi sammu pidada. Helenius lisas, et nüüd need spetsialistid, kes toona ennustasid nn majanduse pehmet maandumist 4-6 protsendilise kasvuni, ennustavad halbade aegade igavesti kestmist. „See ei ole nii,“ lisas ta.

Helenius näeb, et praegu juba laovad Eesti ettevõtted põhja majanduskasvu taastumiseks. „Eesti ettevõtted on kulusid kokku tõmbamas ja efektiivsemaks muutumas. Tootlikkus kasvab, 10-20 protsendiline palgakasv on ajalugu. Ma isegi arvan, et palgad kasvavad 2009. aastal aeglasemalt kui inflatsioon ja töötus kasvab ehk inimeste reaalsed sissetulekud hoopis vähenevad,“ nägi ta juba majanduses paranemise märke.

Investeerimispankuri meelest majanduslangus küll järgmisel aastal jätkub, kuid ettevõtted haaravad kinni igast võimalusest, mis neid efektiivsemaks muudab ja samal ajal ei ole neil survet palgatõusuks ning tootlikkus ja rahvusvaheline konkurentsivõime kasvab tuntavalt. „Just rahvusvahelise konkurentsivõime langus on siinse majanduslanguse põhjusi,“ selgitas ta.

Ka usub ta, et 2009-2010 hakkab globaalne majandus paranema. „Eesti on üks esimesi majandusi, kes sellest siis võidab ja seda suurelt. 12%line majanduskasv küll ei taastu kunagi, kuid 4-6% kasvame küll aastas,“ lisas ta.

„Kõik, kes räägivad, et meid ootab viis aastat süngeid aegu, ei tea millest nad räägivad. Neil ilmselgelt ei ole majandusharidust. Tulevik ei ole halb,“ ütles ta, selgitades, et majanduses ongi tõusud ja langused.

„Mina usun küll 100%, et nii läheb, kuid eks me näeme,“ oli ärimees oma ennustustes kindel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. November 2008, 17:27
Otsi:

Ava täpsem otsing