Mõis ja Arakas: Islandi sündmused Eestis ei kordu

11. oktoober 2008, 11:39

Endine pankur Jüri Mõis ning ettevõtja
Viljar Arakas on veendunud, et ülemaailmne finantskriis Eesti pankadeni ei jõua
ning Islandi sündmuste kordumine on välistatud.

"Mina oskan seda öelda, et praegusel ajal on maailmas suur probleem finantskriis, mis Eestisse tegelikult ei ulatugi. Aga kardetakse, et sellest tulenevalt tuleb majanduskriis, mis arvatavasti siis jõuab ka Eestisse," rääkis Mõis ETV saates "Vabariigi kodanikud", vahendas ERR.

"Mis finantskriisi puudutab, siis ligemale 10 miljardit dollarit on kaotatud. Sellest pole hullu, sest ülirikkad inimesed on jäänud lihtsalt veidi vaesemaks ja peavad jälle reaalsema elu juurde tagasi pöörduma," lisas ta.

"Ma ei ole seda praegust seisu probleemina üldse teadvustanud. Aeg rahutuks muutuda ei ole praegu saabunud ja ei saabu ka," rääkis Mõis. "Kui Island on esimene tõsiselt kannatanud riik, siis neil oli sisemajanduse koguproduktis toodetud finantssektoris 24%, Eestis on aga vastav näitaja vaid neli protsenti. Kui ka midagi halvasti läheb pankadel, siis läheb halvasti ainult pankade omanikel mitte hoiustajatel."

Ettevõtja ning endise Arco Vara juhi Viljar Arakase sõnul on praegune finantskriis kestnud alates augustist 2007 ja kogu maailmas on hetkel mahakandmisel ameerika kinnisvaraturult tulenevatest võlakirjadest kuskil 590 miljardit dollarit. "Selles kahjude hulgas ei ole mitte ühtegi universaalpanka lastud pankrotti minna. Ma olen täiesti kindel, et küsimus, kas Islandi sündmused võiks Eestis juhtuda, on torm veeklaasis," leidis Arakas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. October 2008, 16:00
Otsi:

Ava täpsem otsing