Kui suvepäevade ärajätmisest kokkuhoiuks ei piisa, mida siis teha?

20. oktoober 2008, 18:03

Meedia arutab peamiselt riigieelarve
kärpimise teemal, kuid täpselt sama probleemiga tegelevad praegu ka enamus Eesti
ettevõtteid.

Alljärgnevalt mõned mõtted, kuidas ettevõtte efektiivsuse tõstmist alustada ja ka näited, kuidas teised organisatsioonid seda teinud on.

Tee tulude-kulude soovitud suhteni saab jagada kolmeks:
Leia raha, st helikopterivaate koostamine, põhjendamatute kulutuste peatamine ja pisimuudatused
Hangi raha, st efektiivsuse tõstmine tegevuse süva-analüüsi tulemusel
Hoia raha, st innovatsioon ja tuleviku infrastruktuuri loomine

Kust siis leida raha?

Esimese sammuna jagatakse ettevõtte tegevus osadeks (protsessideks), kasutades selleks tegevusala-spetsiifilist standardit (nt eTOM telekommunikatsioonis) või üldisemat protsesside kirjeldusi (www.globalbestpractices.com) sõltuvalt võimalustest ja ettevõtte eripärast. Seejärel võrreldakse protsesside peamisi sisendeid, väljundeid ja tunnuseid. Näiteks maailma parima praktika põhjal suudab üks rahavoogude spetsialist juhtida mõistliku kontrollitaseme juures veel ca 1 miljardit dollarit kui rahavoogude juhtimine on tsentraliseeritud korporatsiooni tasandile.

Kui benchmarkinguks vajalikke andmeid saada ei õnnestu, siis peab lähenema ülesandele talupojamõistusega, ehk vastama küsimusele “kas meiepoolne pingutus on saadud tulemust väärt?”. Näiteks, kui laos töötab 4 inimest ja nad liigutavad aastas 10 000 kasti kaupa, kas see tundub mõistlik?

Helikopterivaade annab seega teada, kus on tõenäoliselt võimalused midagi paremaks teha. Enamasti ei tohiks selline harjutus üle nädala võtta. Piiranguid seab nõrk kuluarvestuse ja juhtimisaruandlus (kas te jagate remondikulusid ja varuosi konkreetse auto peale, et võrrelda nt tonn-kilomeetreid ja masina kogukulu?). Lõplikeks otsusteks helikopterivaade üldjuhul ei sobi, aga valdkonnad, millele edasi kõrgendatud tähelepanu pöörata, annab see teada.

Oletame, et olete pisimuudatused sisse viinud, oma kulubaasi protsendi või poole võrra vähendanud ning tõdenud, et “suvepäevade ärajätmisega rikkaks ei saa”. Mida veel ette võtta?

Kust hankida raha?

Lihtsustatult võib öelda, et tuleb võrrelda, kuidas teised samas valdkonnas samu asju teevad. Kasutada ära nende head mõtted ning proovida teha veel paremini ise. Lahendused peituvad näiteks teenustasemete muutmises, võimsuse paremas planeerimises, protsesside lihtsustamises, sisseostmise muutmises, lokaalse optimeerimise vältimises ja tuluüksuste kontrolli tugevdamises tugifunktsioonide üle.

Kuidas hoida raha?

Sügavamad muutused, mis puudutavad organisatsiooni struktuuri ja kultuuri, protsesside ümberkujundamist, IT infrastruktuuri muutmist, toodete ja teenuse portfelli muutmist jms võtavad reeglina juba üle aasta aega. Samuti nõuavad need suurepärast muudatuste juhtimise kompetentsi – enamus meie kliente on hiljem tagantjärgi tõdenud, et tegelikult tehniline pool projektist „kuidas peaks tegema“ on imelihtne, aga inimeste uskuma panemine, et see on võimalik ja uue tööviisi juurutamine, on pööraselt raske.

Soovitused:

Lauaprinterite vahetamine võrguprinteri vastu. Avatud koodiga tarkvara kasutamine. E-oksjonite kasutamine kaupade hankimisel, olenevalt hankegrupist võib oodata 5-15% allahindlust. Krediidipoliitika ülevaatus ja karmimad sissenõudmise meetodid. Üleliigse kinnisvara, näiteks ühe korruse või poole korruse üürile andmine. Autopargi juhtimine: rusikareegel on see, et kui teil maja ees mõni auto seisab, siis on odavam taksot kasutada, ehk kui ettevõttel on auto, peaks see sõidus olema. VoIP – tavatelefonikõned asendamine eestlaste poolt armastatud Skype-i või muu analoogset teenust pakkuvad võimalusega, kulude kokkuhoid sõltub loomulikult eelkõige väliskõnede mahust, aga meie kogemuse põhjal peaks 40-60% telefoniarve vähenemine olema tavapärane. Kes sõidavad äriklassis? Millise hinnaga hotellid on lubatud? Loobuda kaugtöö võimaluse pakkumisest, kui seda piisavalt ei kasutata. Reklaam ja sponsorlus: kas meie logo korvpallikoondise särgil teeb meile au ja mitu krooni iga reklaamikroon tagasi tõi? Kahepoolne mustvalgelt printimine on ca 5x odavam kui ühepoolne värviline. Korralda oma töö nii, et kiirkullereid tavajuhtudel kasutama ei pea

Efektiivsuse tõstmine: teenustaseme muutmine, Helpdesk vastab murele 2 tunni jooksul 5 minuti asemel.
Lokaalse optimeerimise vältimine: üks keevitaja kogu ettevõtte peale, mitte igas tsehhis oma.
Tuluüksuste kontrolli tugevdamine: uusi arvuteid ostetakse kui tuluüksus nõuab, mitte kui IT osakond arvab, et on õige aeg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. October 2008, 13:23
Otsi:

Ava täpsem otsing