Pangad tüssavad kümneid tuhandeid laenajaid

23. oktoober 2008, 08:36

Tarbijakaitseamet nõuab, et pangad
lõpetaksid kodulaenu võtjatelt varjatud lisaintresside sissekasseerimise. Enamik
klientidest pole kuulnudki, kuidas pangad nende arvelt ekstra shy;kasumit
teenivad.

Peaaegu kõik eluasemelaenud antakse Eestis välja eurodes. Seda aga vaid paberil. Tegelikult saavad inimesed laenuraha kätte ja tagastavad kroonides. Väga vähesed laenuvõtjad teavad, et pangad ei kasuta laenumaksete konverteerimisel Eesti Panga ametlikku kurssi, vaid hoopis omaenda kommertskurssi. See lubab pankadel hõlpsalt lisakasumit teenida, kirjutas Eesti Ekspress.

Näiteks kodulaenude turuliidri Swedbanki puhul erineb kommertskurss Eesti Panga ametlikust kursist 5,2 Eesti sendi võrra iga müüdava euro kohta. Ehk laenaja maksab laenu tagastades 0,3 protsendi võrra ametlikust kursist rohkem.

Tarbijakaitseameti arvates on siin tegemist ebaausa kauplemisvõttega.

Pangad saavad tänu euro kursiga mahhineerimisele näidata intresse odavamatena ning laenude kulusid väiksemana, kui need tegelikult on.
Laenuvõtjad võitlevad sageli isegi 0,1 või 0,2 protsendipunkti suuruse intressivõidu nimel. Nad ei oska tähele panna euro kurssi, mille kaudu võtavad pangad kogu saavutatud "intressivõidu" tagasi ja rohkemgi veel.

Petlikkust kasvatab asjaolu, et laenukalkulaatorid ei näita summasid eurodes ega euro vahetamise kurssi, kuigi peaaegu kogu kodulaenundus käib eurodes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. January 2009, 20:32
Otsi:

Ava täpsem otsing