Õigel ajal müüdud firma aitab hinge tõmmata

24. oktoober 2008, 07:47

Viimaste aastate jooksul oma firmas osaluse
müünud ettevõtjatest paljud tunnevad rõõmu, et sõlmisid müügitehingu õigel ajal
ehk enne majandussurutist, selgub Äripäeva küsitlusest. Ükski müüja oma sammu ei
kahetse.

Äripäev võttis vaatluse alla ligi 70 tehingut, kus eestimaalastest osanikud on aastatel 2001-2008 maha müünud osa aktsiapakist või kogu firma. Kolmekümnest intervjueeritavast pooled tunnistavad, et loobusid oma osalusest selleks, et ettevõte jätkaks edukat tegevust uue investori toel.

Teistest sektoritest enam on tugevama partneri hõlma alla kippunud toiduainetetööstuse ettevõtted ja ehitusfirmad.

"Kui seni olime kasvanud vaid kasumi arvelt, siis nüüd oli vaja suuremaid riske ette võtta," põhjendab teraskatuste paigaldaja ASi Toode üks osanikest Aivo Rosenberg, miks nad kaasasid aasta tagasi omanikeringi investeerimisfondi Amber Trust. "Eestis oleme oma laineharja juba ära teinud, ent Baltimaade tipud on veel vallutamata. See ongi nüüd meie eesmärk."

Ka ASi Maaleht endine nõukogu esimees Jüri Ehasalu rõhutab müügiotsust kommenteerides, et nende peaeesmärk oli säilitada maalugejatele konkurentsivõimeline ajaleht. "Ekspress Grupil on tunduvalt paremad võimalused arendada Maalehte edasi kui olid lehe endistel omanikel," räägib Ehasalu. "Maalehe lugejad saavadki jätkuvalt ootuspärast toodet ning ka lehe tiraaž on pärast omandimuutust püsima jäänud."

Eelmise aasta suvel umbes poole lihatööstusest ASist Oskar LT maha müünud Aldo Pariku sõnul sai ta tänu kaasatud finantsinvestorile indu ja vahendeid edasi tegutsemiseks. "Jätkan võetud kursil - teha lihatooteid ikka lihast - ning rohkem oma aktsiaid vähemalt paari aasta jooksul maha müüa ei kavatse," ütleb Parik. "Oleme laienemas ja meie efektiivsus ning kasumlikkus kasvab."

Kolm kuud tagasi Põlva Agro leedulastele müünud Jaak Hinrikus on veendunud, et tegi tehingu õigel ajal. "Kardan, et praegu ei oleks enam isegi ostjat või siis pakuks ostja väga madalat hinda," lausub Hinrikus. "Mulle tundub, et praegu on firmat või osalust firmas väga rumal müüa. Kui just lausa viimast häda käes ei ole, näiteks kui ettevõttel on ülisuured laenud kaelas."

Loe lisa tänasest Äripäeva ajalehest.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. October 2008, 07:47
Otsi:

Ava täpsem otsing