Ministeerium: inflatsioon sulab nagu kevadine lumi

08. jaanuar 2009, 17:15

Inflatsioon taandub sel aastal märgatavalt,
kommenteeris rahandusministeerium statistikaameti avaldatud tarbijahindade
7protsendilist aastakasvu.

Novembriga võrreldes odavnesid tarbijahinnad 0,2 protsenti. Hinnatõusu aeglustumistrend jätkub jõudsalt ka alanud aastal.
Inflatsioon on taandumas ka teistes riikides ning euroala inflatsioon aeglustus viimase kahe aasta madalaimale tasemele, 1,6 protsendini.

Detsembris jätkusid eelnevatele kuudele sarnased arengud, kus väliskeskkonnast tulenevad tegurid pidurdasid inflatsiooni. Naftahindade kiire languse mõjul alanesid mootorikütuste hinnad detsembri lõpus 2006. aasta sügise tasemele. Seejuures oli kütuseaktsiis toona rohkem kui krooni võrra väiksem.

Praeguses olukorras, kus nafta hind on oluliselt odavnenud, võib korrektsiooni oodata ka teistes hindades. Kui varasemalt tõi kallinev nafta kaasa mitmete kaupade ja teenuste kallinemise, siis nüüd peaks ettevõtetel tekkima ruumi hindade langetamiseks, millele aitab kaasa ka praegune majanduskonjunktuur. Näiteks transporditeenustes, mida mootorikütuste odavnemine otseselt mõjutab, ei ole veel hinnalangust toimunud.

Novembriga võrreldes odavnesid hinnad lisaks transpordile ka teistes kaubagruppides. Eluasemekulutuste vähenemist soodustas kinnisvaraturu madalseisust tulenev üürihindade languse jätkumine. Madala nõudluse tõttu algasid hooajalised allahindlused seekord varem, millega seoses odavnesid mõnevõrra rõivaste hinnad. Mõningat hinnalangust võis täheldada ka teistel tööstuskaupadel.

Seega on toorme maailmaturuhindade langus ja vähenev tarbimine inflatsiooni pidurdamas. Kuigi möödunud aastal oli palgakasv jätkuvalt kiire, eelistatakse halvenenud majanduskeskkonnas kulutusi piirata ning sääste suurendada. Vaatamata jaanuaris aset leidvatele mõningatele administratiivsetele hinnatõusudele, jätkub aasta alguses inflatsiooni aeglustumine.

Tänavu jaanuaris tõusevad tasud vee ja kanalisatsiooni ning elektri eest, riigilõivud, kaob käibemaksu soodusmäära osadel kaupadel ja teenustel.

2008. aastal kokku oli tarbijahindade tõus 10,4 protsenti, mida rahandusministeerium sügisprognoosis ka ootas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. February 2009, 16:49
Otsi:

Ava täpsem otsing