Maksuvõla ajatamisel intressimääraks null

21. jaanuar 2009, 07:44

Kuivõrd aitab maksuintressipuhkus
ettevõtjaid?

Tegime rahandusministrile ettepaneku algatada seaduste muudatused, mis leevendaksid veidi maksuvõlgades vaevlevate ettevõtete olukorda - vähendada üldist maksuintressi määra ajutiselt poole peale (nagu viimati 1998 Venemaa kriisi ajal), vabastada intress tulumaksust ja anda maksu- ja tolliametile õigus vähendada võla ajatamise korral intressimäära nullini.

See abinõu poleks kindlasti mingi imerelv, mis Eesti majanduse kiirelt jalule aitaks, kuid mõnel juhul võib maksuvõlglasesse paindlik suhtumine päästa ettevõtte pankrotist ja töötajad koondamisest. Nii võidaks kindlasti Eesti majandus ja riigieelarve.

Olukorras, kus pank laenu ei anna, tarnijad nõuavad ettemaksu, elektri- ja veefirmad ähvardavad voolu välja lülitada ja kraanid kinni keerata, võib maksuvõlg olla ainus tõsisem võlakoorem, mida üldse oleks võimalik kergendada. Sellepärast pakkusimegi, et just maksuvõla ajatamise korral võiks intressivõlga vähendada. Maksuamet saaks iga juhtumi korral kontrollida ja otsustada, kas tegu on majanduskriisi ohvriks langenud ausa maksumaksjaga, kes vajab ajutist riigi tuge. Maksupetturitele ja pahatahtlikele võlglaste suhtes tuleks olla ikka karm ja resoluutne.

Maksuvõla ajatamise võimalused on suhteliselt paindlikud, nt pole mingit takistust ajatada võlgu kas või kuni seitsmeks aastaks. Tõsisem probleem ongi intressikohustus ja sellele lisanduv tulumaks, mida seadus eriti palju vähendada ei võimalda.

Mingit totaalset maksuamnestiat või moratooriumi me ei soovi ja seda ei kannataks riigieelarve ka välja. Riigi abi ettevõtjatele peab toimima individuaalselt. Me loodame, et maksuamet saab selle ülesandega hakkama ega kuritarvita oma pädevust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. January 2009, 07:44
Otsi:

Ava täpsem otsing