Andres Allikmäe: Langi ettepanek poleks õiglane

17. veebruar 2009, 12:39

Kuidas ja kui palju palku alandada või
tõsta peaks olema iga ettevõtte oma asi ning tööandjana ei pea Harju
Elektri juhatuse esimees Andres Allikmäe Langi nn palgareformi ettepanekut
õiglaseks.

"Minu arvates oleks see asi pretsedenditu kuskil Euroopa tööturul. See peaks iga ettevõtte oma asi olema. Isiklikult olen selle vastu, siin peaksid olema teised vahendid. Riik peaks oma teenistujate osas palgad muud moodi ära reguleerima. Tööandjana võiks see olla mulle kasulik, aga ma ei leia, et see oleks õiglane," kommenteeris Allikmäe Langi ettepanekut kirjutada seadusesse sisse võimalus, et kahenädalase etteteatamise ajaga oleks võimalik riigisektoris ja erasektoris langetada töötajate palka kuni 7%. Seda võimalust saaks kasutada korra aastas ja siis ja kui ettevõtjal on keeruline olukord.

"Erasektoris ei jäetaks seda kasutamata, seda on väga raske kontrollida. Selle kontrollimine maksab sama palju, kui selle elluviimine. Meil on täna väga palju hoobasid, millega palku reguleerida. Neid hoobasid osatakse kasutada. Kavalad firmad teevad jõulised boonussüsteemid ja rasketel aegadel reguleeritakse neid automaatselt. Mitte 7%, vaid võib-olla 27%," märkis Allikmäe.

Harju Elekter pole Allikmäe sõnul sel aastal palkade tõstmisega kiirustanud, sest seis on karm ja paljud ettevõtted ja Balti riigid tervikuna asuvad tõmbetuulte koridoris. Pigem üritatakse asju mõistusega võtta. "Esialgu ma ei näe ka võimalust, et me palku mingilgi moel tõsta saaksime. Kõik sõltub tellimustest, meil on ka ju boonussüsteemid," lisas Allikmäe.

Sellel aastal on seis keeruline nii ettevõtte omas sektoris kui terves Eesti majanduses. "Me ei tohi mingitesse emotsioonidesse ega hüpoteetilistesse konstruktsioonidesse laskuda. Kõike tuleb analüüsida ja rahulikult teha. See kriis on kole ja majanduslangus on hirmus ja inimestele valus. Kuid teisalt on see ka tervendav. Viiakse ükskord võib-olla tulud ja kulud mõistlikule järjele. Äkki me oleme elanud ja arenenud üle oma võimete?“ lausus ettevõtte juht.

Kui Allikmäe peaks praegu uue inimese tööle võtma, siis saab too tõenäoliselt vähem palka kui eelmisel aastal. „Ma ei eelda, et hästi odava hinnaga saaks hea spetsialisti. Võrreldes eelmise aastaga samal ajal on võimalik, et see palk on väiksem. Eelmisel aastal küsis ka algaja lihtne tegija imepalka, leidus ju ka kohti, kus talle ka maksti seda,“ lausus Allikmäe ning lisas, et ei oska kommenteerida kui palju väiksemat palka praegu tööle võetav uus inimene võiks saada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. February 2009, 17:04
Otsi:

Ava täpsem otsing