Raivo Kütt: pankrottide laine on alles alguses

17. veebruar 2009, 13:47

See aasta tuleb karm, toob
endaga palkade külmutamise, alandamise ja mõned juba toimunud ettevõtete
pankrotid on tegelikult alles suurema laine sissejuhatus, nentis Amserv Grupi
juht Raivo Kütt.

„Meie sektoris on palku külmutatud ja neid vaadatakse ka üle praegu. Kokkuleppel töötajatega palku ka langetatakse. Me ei saa teha seda ühepoolselt, aga kahepoolselt palku vajadusel langetatakse. Siis kui tulu pole, ei saa ka kulu tekitada,“ lausus Kütt, kelle sõnul toob saabunud aasta endaga kaasa suurema pankrottide laine. "See on alanud, kuid ma väidan, et see on siiski alles algus. Tuleb karm aasta," märkis Kütt.

Justiitsminister Rein Lang on teinud ettepaneku, et seadusesse võiks kirjutada võimaluse, et kahenädalase etteteatamisega on võimalik riigisektoris ja erasektoris langetada töötajate palka kuni 7%. Seda võimalust saaks kasutada korra aastas ja siis, kui ettevõtjal on keeruline olukord. Raivo Küti sõnul taandub siin olukord pigem sellele, kuidas määrata keerulist olukorda, et tööandja seda ei kuritarvitaks. "Tänases turusituatsioonis võib see paljudel juhtudel olla ellujäämise küsimus. Meil on ametiühingud nõrgad. Kui meil oleksid nii tugevad ametiühingud kui Läänes, siis oleks meil pankrottide rodu juba taga. Pigem tekib praegu see hirm, et seda kärpevõimalust hakatakse kontrollimatult kasutama. Sellest hirmust ma saan ka tööandjana aru,“ märkis Kütt.

Ettevõtte juhi sõnul ei tohiks olla aga kuigi raske seda kontrollida. "Võimalik, et võiks siduda kohustusliku lisaauditiga. Meil on olemas institutsioonid, kel on olemas õigus ja kompetents. Seda võiks äkki tellida audiitorfirmade käest. Seda ei tohiks olla raske välja mõelda," lausus Kütt.

Kui praeguses turusituatsioonis oleks vaja tööle võtta uus inimene, siis võib ta Küti sõnul saada võrreldes eelmise aastaga sama töö eest 20% madalamat palka.

Raivo Kütt Raivo Kütt

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. February 2009, 16:00
Otsi:

Ava täpsem otsing