BÖRS: Euroopa on nokauti löödud

17. veebruar 2009, 18:57

Euroopa karud tantsivad börsidel ja on
nad sügavale mutta surunud.

Suurbritannia FTSE indeks kukkus juba neljandat päeva ning sedakorda 2,37 protsenti. Aktsiad maandusid madalaimale tasemele alates novembrist ning kõige raskema jalaga olid energiasektori ettevõtted. Naftahinna tempude tõttu langes Royal Dutch Shell 3,3 protsendi jagu ning metallihinna vajumise tõttu viis kaasa ka BHP Billitoni.

Saksamaa DAX langes päevaga 3,14 protsenti. Pettumus luksusautosid Mercedes-Benz tootja Daimleri tulemuse üle ajas investorid hooga müüma. Soola haavale lisas ka kasvav tõenäosus pankade reitingualandamisele, kirjutab Bloomberg.

Prantsusmaa CAC indeks tegi läbi 2,75protsndilise ning Hispaania veidi suurema, 3,16protsendilise languse.

Itaalia langes 3,42 protsenti vaatamata JPMorgan Chase tänasele avaldusele Itaalia pangaaktsiate turvalisuse kohta, kus eristab selgelt riigi pangandussektori ülejäänud Euroopa omast tugevamate bilansside tõttu.

Madalmaade börsidest vajus Holland 3,44 protsenti ja Belgia 2,07 protsenti.

Skandinaaviamaadest on valusaima laksu saanud Rootsi 4,96protsendilise kukkumisega, kaunis lähedal on ka Soome 4protsendilise langusega. Norra vajumine ületab 2,6 protsenti ning Taani oma on jõudnud 2,28 protsendini.

Üsna hea osa Skandinaavia kukkumisest võib panna reitingagentuur Moody’s arvele, kes hoiatas oma kliente lääne pankade eest, kel on Ida-Euroopas tihedamaid sidemeid. Swedbank, kel on teatavasti jätked igal pool meie lähiriikides, langes kauplemispäeval 8,4 protsenti 28,2 Rootsi kroonile. SEB pank langes 16,49 protsenti 39,5 Rootsi kroonile.

Päeva suurima languse auhinna võidab ülekaalukalt Venemaa, mille Micex indeks on kukkunud 9,38 protsenti ning dollarpõhine RTS indeks 9,40 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. February 2009, 16:56
Otsi:

Ava täpsem otsing