ERGO: seitsmeaastane tootlus pole nõrk

20. veebruar 2009, 16:57

Kui arvestada, et selle perioodi sisse jääb
ka viimase poolsajandi kõige hullem finantskriis, siis ei saa Eesti teise samba
fondide peaaegu seitsmeaastast tootlust liiga nõrgaks pidada, leiab ERGO
fondijuht Siim Valner.

„Kui eeldada, et aktsiaturgude pikaajaline tootlus on 7 protsenti aastas ja võlakirjadel 3 protsenti aastas, siis progressiivse fondi pikaajaline keskmine tootlus võiks olla 5 protsenti aastas. Hetkel on teise samba progressiivsete fondide pikaajaline tootlus vahemikus 1,4–5 protsenti aastas,“ põhjendas Valner, miks tema hinnangul pole fondide tootlus nõrk.

„Enam kui aasta jooksul on pensionifondide tootlust negatiivselt mõjutanud maailma aktsia –ja krediiditurgude tugev langus,“ põhjendas Valner tulevaste pensionäride vara kadumist fondidest.
Alates 2007. aasta oktoobrist on teise pensionisamba kogujad pannud fondidesse kokku umbes 4,5 miljardit krooni, aga nende pensioniportfelli maht on kasvanud vähem kui miljardi krooni võrra.

Samas õigustas Valner pensionifondide käitumust, öeldes, et kui aktsiaturud on 2007. aasta oktoobriga võrreldes kaotanud keskeltläbi poole oma väärtusest, siis EPI 50 indeksi (agressiivse strateegiaga fondide indeks, mis investeerivad vähemalt poole varadest võlakirjadesse ning kuni poole varadest aktsiatesse – toim) langus on samal ajal olnud 31 protsenti, sealhulgas viimase aastaga 26 protsenti.

Samas tõi ta välja, et konservatiivsed fondid on olnud viimase 12 kuu jooksul positiivse tootlusega, ainult ühe erandiga.

Valner tahtis südamele panna, et pensioniks kogumine on pikaajaline säästmine, mille edukus sõltub valdavalt turgude edukusest. „Kui kõik aktsiaturud teevad läbi suure languse, siis sellest langusest ei jää puutumata ka Eesti pensionifondid. Ei ole mõistlik eeldada, et pensionifondide tootlus peaks igal aastal olema positiivne ja seda kohe kahekohalise arvuga. Ka Eesti majanduskasvu näitaja ei ole enam kahekohaline ja positiivne, vaid hoopis negatiivne,“ põhjendas ta.

Taust:

II pensionisamba fondid saavutasid tipptaseme 2007. aasta oktoobri lõpus, kui fondide kogumaht ulatus 10,69 miljardi kroonini.

Sealt alates on fondiosaku hinnad tulnud alla keskmiselt üle veerandi võrra (Eesti Kogumispensionide üldindeks EPI on langenud 157,64 punktilt 115,32 punktile ehk 26,8%), mistõttu on fondide maht jäänud toppama.

Fondide koondmaht saavutas tipptaseme 2008. aasta 2. septembril, ulatudes 12,86 miljardi kroonini. Praegu on II pensionisamba fondides raha 11,67 miljardit krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. February 2009, 12:53
Otsi:

Ava täpsem otsing