Euro uue tähtaja otsus tuleb aprillis

13. märts 2009, 13:53

Peaministri eurogrupp ja valitsus arutavad
euro kriteeriumidele vastavuse hindamise varasemaks toomist aprilli alguses
pärast rahandusministeeriumi uue prognoosi valmimist, teatas valitsuse
kommunikatsioonibüroo.

Enne ametlikku statistikat ja selle analüüsi ei saa valitsus eurole ülemineku hindamise otsust teha.

Eile käis peaminister Andrus Ansip valitsuse pressikonverentsil välja mõtte, et Eesti võiks kaaluda võimalust tellida Euroopa Komisjonilt ja Euroopa Keskpangalt eurole-kriteeriumitele vastavuse hindamise erakorraliselt juba sel aastal. Korralisena oleks see toimunud järgmise aasta alguses. Hindamise eesmärk peaks olema eurotsooniga liitumine 1. juulis 2010.

Maastrichti kriteeriumite täitmine selle aasta lõpus on Eesti jaoks hetkel teoreetiline võimalus. Praeguse hinnataseme püsimisel oleks Eesti 12 kuu keskmine harmoneeritud THI (tarbijahinnaindeks) muutus novembris umbes 1,6%, mis on pea sama inflatsioonikriteeriumi tehnilise miinimumiga (1,5%). Tegelikult võib arvata, et Eesti hinnatase jätkab lähiajal langust, mistõttu kriteeriumi täitmise tõenäosus lähiajal suureneb veelgi.

Samas eurole ülemineku põhiline keerukus seisneb teatavasti eelarvekriteeriumi täitmises, juhul kui otsus tehakse, tähendab see ka eelarve osas täiendavalt suuri pingutusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. March 2009, 11:17
Otsi:

Ava täpsem otsing