IMF: Läti sõltub välisabist

16. märts 2009, 19:26

Reitingagentuuri Moody’s teatas Bloombergi
vahendusel oma uues nädalases ülevaates, et Euroopa Liit ja Rahvusvaheline
Valuutafond (IMF) suure tõenäosusega jätkavad abi andmist meie lõunanaaber
Lätile.

„Usume, et IMF, Euroopa Liit ja Läti valitsus saavutavad lõpuks eelarvepuudujäägi osas kokkuleppe, mis lubaks IMFil järgmise laenu välja maksta,“ sõnas Moody’s analüütik Kenneth Orchard uudisteagentuurile.

Läti peaminister Valdis Dombrovkis püüab Valuutafondi veenda nõustuma eelarve puudujäägiga 7 protsendi ulatuses koguproduktist, mõnevõrra enam varasemast 5protsendilisest puudujäägist, et vältida majanduse täielikku ülekoormamist. Loole lisab tõsidust asjaolu, et alles 9. märtsil antud intervjuus sõnas Dombrovskis, et Läti riik vaatab kolme kuu pärast väga lähedalt silma pankrotile juhul kui eelarvekärpeid lõpule ei suudeta viia ning uus osa päästerahast mingil põhjusel hilineb.

Rahvusvahelisest abist keeldumine tähendaks Moody’se hinnangul meie lõunanaabri jaoks tervet pikka rida koledaid probleeme. Kõigepealt peaks riik silmitsi seisma mitmekohalise krediidireitingu alandamisega, siis lati devalveerimisega ning kokkuvõtteks süütaks sündmustejada muuhulgas lõkkele valuutakriisi ka teistes Balti riikides ning kolmikuga pangandussektori läbi tihedalt seotud Rootsis.

“Kuna majanduslikud, rahalised ja poliitilised kulud oleksid sellise stsenaariumi juures potentsiaalselt hävitavad, oleks lihtsam ja palju odavam, kui Euroopa Liit Lätit abistaks kuni viimase majanduse stabiliseerumiseni, mil riik oleks võimeline ümber lülituma eurole,“ sõnas Orchard ning lisas, et näeb Lätit eurorahaga liitumas 2012 aastal.

Moody’s leiab, et siiski võib olla teatav risk, et Euroopa Liit lihtsalt keeldub täiendava abi andmisest, sest lõppude lõpuks on Läti üsna pisike probleem liitu enam mõjutavate riikide liidrite seas, kes praegu peavad võitlema ka väljakutsetega oma koduriikides.

Läti, mis praegu sumab kõige koledamas kriisis alates iseseisvumisest 1991 aastal, sai eelmisel kvartalil pärast 10,5protsendilise majanduslanguse näitamist päästeoperatsiooni käigus 7,5 miljardit eurot abiraha.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. March 2009, 12:25
Otsi:

Ava täpsem otsing