Töötuskindlustuse määr jäi taas otsustamata

30. märts 2009, 13:53

Töötukassa nõukogu lükkas töötuskindlustuse
maksemäära otsustamise edasi 20. aprillile, et oodata ära rahandusministeeriumi
uus majandusprognoos.

Töötukassa nõukogu esimees, ametiühingujuht Harri Taliga ütles Äripäevale, et ametiühingud olid küll valmis otsust vastu võtma, kuid see lükati edasi tööandjate soovil, kes pidasid vajalikuks ära oodata homme avaldatav rahandusministeeriumi majandusprognoos. Kardetavasti osutub see veel mõni aeg tagasi valitsenud ootustest mustemaks.

"Kui maksemäära tõstmine on nii või teisiti möödapääsmatu, siis selle edasilükkamine lootuses, et kuskil äkki midagi klaarimaks läheb, ei ole reaalne alternatiiv. Kui prognoos on veel mustem, tuleb hakata tegema hoopis täiendavaid otsuseid," ütles Taliga. Tema sõnul jääb mõistetamatuks, mida tööandjad venitamistaktikaga loodavad.

Töötukassa nõukogu liikmed Meelis Paavel, Veiko Tali ja Hanno Pevkur pärast tänast Töötukassa nõukogu istungi lõppu Töötukassa nõukogu liikmed Meelis Paavel, Veiko Tali ja Hanno Pevkur pärast tänast Töötukassa nõukogu istungi lõppuAmetiühingute juhi kinnitusel pole välistatud, et töötusenumbrid homme avaldatavas prognoosis näitavad, et edaspidi ei piisa isegi ka kavandatud kolmeprotsendilisest maksemäärast.

"Siis on üks võimalus hakata töötuskindlustuse seadust muutma ja tõsta seda lage, kuhu maani saab maksemäära kergitada," rääkis Taliga. Sellega võib kaasneda ka valitsuse soov hakata ühepoolselt hüvitisi vähendama, mis on Taliga kinnitusel ametiühingutele vastuvõetamatu. Kindlasti ei saa uut töölepinguseadust rakendada nii, et tööandjate kohustused vähenevad ja tööövõtjate tagatised ei suurene.

Samuti on tema sõnul kahetsusväärne, et valitsus pole teinud ühtegi sisulist ettepanekut töölepinguseaduse põhimõtted üle vaadata. "Kui keegi saadab kirja ja ütleb, et arutage omavahel, mida teha, siis see ei ole küll väga tõsine ja sisuline ettepanek. Kui keegi püüab väita, et pall ei ole valitsuse käes, siis tuletaks meelde, et töölepinguseadus on kolmepoolne kokkulepe ning sõltub suures osas ka valitsusest," rõhutas ametiühingujuht.

Praegu on töötuskindlustuse maksemäär 0,9 protsenti ning pidi see 1. juulil tõusma 1,5 prot shy;sen shy;dile töötaja brutopalgast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. April 2009, 11:49
Otsi:

Ava täpsem otsing