Tallo: ligipääsu infole piiratakse liialt

Piret Reiljan 15. aprill 2009, 15:55

Avaliku teabe seaduse üks autoritest Ivar
Tallo nentis, et ligipääsu erinevale avalikule infole on viimasel ajal liiga
agaralt piirama hakatud.

Näiteks ei mõistnud Tallo, miks peaks olema saladus, kus käivad lähetustes avaliku võimu teostajad, sealhulgas keskpankurid. Samas nentis ta, et Eesti ajakirjanduses on liiga palju pseudoteemasid, mis tõstetakse üles erinevate tšekkide kättesaamisel ja seetõttu ei peaks kõiksugused raamatupidamise dokumendid üleval rippuma. „Kaua võib lugeda keefirist?“ küsis Tallo, viidates riigikogu liikmete kuluhüvitiste tšekkidele, kust sellised ostud meediasse jõuavad.

Tallo sõnul võiks Eesti Panga lähetuste põhjused, sihtkohad ja maksumus olla avalik info, kuid seejuures tuleks vaadata neid andmeid kontekstis. „Kui keegi on käinud Küprosel, siis ajakirjandus ahhetab. Samas pole lähetuse sihtkoht enamasti lähetatu valida ja väljaspool hooaega on just Küprosel väga soodsaid võimalusi ürituste korraldamiseks,“ rääkis Tallo.

Tallo nentis, et on märganud viimasel ajal erinevale infole ligipääsu liigset piiramist. „Ühest küljest on avaliku info reaalset avalikustamist kahetsusväärselt kokku tõmmatud, teisalt peaks ka ajakirjandus vähem kuludokumentidega lehvitama,“ nägi Tallo probleeme mõlemas leeris.

Tallo sõnul on tähtis, et kui tekib põhjendatud kahtlus millegi kuritarvitamise osas, ei lepiks avalikkus vastava info ametkondlikuks kuulutamisega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. April 2009, 17:31
Otsi:

Ava täpsem otsing