Koolitusfirmade liit: käibed on kukkunud kohati 50%

20. aprill 2009, 18:59

Koolitusfirmade liidu andmetel on esimese
kvartali statistika kohaselt kukkunud koolitusfirmade käive 40-50%, ütles
Äripäevale liidu juhatuse liige ja Inscape Koolituse osanik Heili Sõmer.

„Praegu kokku võetud kaheksa firma info näitab umbes 40%-list käibe langust võrreldes 2008. aasta I kvartaliga, kusjuures mõnel firmal on käive langenud üle 50%,“ ütles Sõmer ning lisas, et I kvartal ei näita, et oluliselt oleks langenud koolituste päevahind. „Kuid see tendents on turul olemas ja hinnaläbirääkimised lähevad aina tulisemaks. Kahtlemata püüavad koolitusfirmad oma klientidele võimaluste piires vastu tulla,“ rääkis ta.

Paljud organisatsioonid on oma esimese poolaasta koolituseelarved minimeerinud või päris külmutanud, paljud vähendavad ka töötajate arvu. Vähesed püüavad Sõmeri kinnitusel praegu kompetentsi tõstmise kaudu edukamaks saada. „Restruktureeritud organisatsioonid vajavad uut energiat, mis eeldab teadlikku tegelemist töötajate motivatsiooniga. Seepärast on kõik riiklikud ja sotsiaalfondi toetused töötajate täiendkoolitusse äärmiselt olulised,“ selgitas ta.

Plaani alandada koolitustoetuste piirmäära mikroettevõtetele Sõmer kiitis ning nentis: „praegust majandusolukorda arvestades on koolitustoetuste piirmäära alandamine igati tervitatav, kuna paljude ettevõtete jaoks on 35 000 kroonine investeering koolitusse liiga suur.“ Teisalt on tema sõnul ka majandusolukord raskelt planeeritav, mistõttu pikki plaane personali arendamise osas on raske teha.

„Mikroettevõtetele mõeldud koolitustoetus katab kahe avaliku koolituse maksumuse. See on väikesele, eriti alustavale ettevõttele suur tugi. Samas on avalike koolituste turu elavdamine oluline ka koolitusfirmadele, kelle käibed, eriti avalike koolituste osas, on 2009. aasta algul oluliselt langenud,“ võttis ta kommentaari kokku.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. August 2009, 17:38
Otsi:

Ava täpsem otsing