DnB NORD: Eesti majandus kuivab tänavu kokku 8%

23. aprill 2009, 10:53

DnB NORD grupp
prognoosib oma vastvalminud majandusülevaates Eestile selleks aastaks
8protsendilist majanduslangust ja 12protsendilist töötuse määra.

Taanis, Soomes, Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas tegutseva DnB NORDi hinnangul ei ole nimetatud kuue Läänemere riigi väljavaated veel paranemas.

Varasem kiire SKT kasv Taanis, Soomes, Eestis, Lätis ja Leedus asendus majandusseisaku või -langusega ning ainult Poolal on lootus säilitada positiivne kasv, kirjutab DnB NORD. Regionaalsed majandused kannatavad märgatavalt vähenevate investeeringute, järsult kasvanud töötuse määra, laenu- ja kinnisvaramulli lõhkemise ning ekspordi kiire languse tõttu.

2009. aasta esialgsed näitajad osutavad sügavale langusele kolmes Balti riigis, mida iseloomustab vähene sisetarbimine, kahanevad ekspordimahud, rekordiliselt kõrge töötuse määr ja riigieelarve puudujäägid. Eesti tegelikule SKT-le prognoosib DnB NORD 2009. aastal 8%-list langust, samal ajal kui Läti ja Leedu seisavad silmitsi vastavalt 15%-lise ja 12%-lise langusega aastas. Sellegipoolest vähendab kahanev sisetarbimine ja piiratud juurdepääs krediidile märgatavalt välist tasakaalutust.

Kolme Balti riigi valitsused jätkavad languse ajal tõenäoliselt fikseeritud valuutakursiga hoolimata pingelisest finantsseisust ning naaberriikide valuuta odavnemisest, leiab DnB NORD. Sellegipoolest on Läti, Eesti ja Leedu asunud sotsiaaltoetusi, avaliku sektori kulusid ja palku radikaalselt kärpima. „Selle tulemusena on tööjõukulude kasv taas tootlusega kooskõlas, mis pikemas perspektiivis taastab konkurentsivõime ning stimuleerib välisinvesteeringuid,” ütles Leedu DnB NORD Bankase peaanalüütik Rimantas Rudzkis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. April 2009, 10:28
Otsi:

Ava täpsem otsing