Rootsi majanduses saab järsu languse aeg ümber

26. august 2009, 11:22

Rootsi konjunktuuriinstituudi täna
avaldatud prognoosi järgi kahaneb Rootsi SKP tänavu 5%, kuid kasvab tuleval
aastal juba 1,5% ning sellele järgneval aastal 2,9%.

Tööturul paraku läheb seis esilagu hullemaks, vahendas uudistebüroo Direkt.

Veel juunis oli Rootsi konjunktuuriinstituut oma prognoosides süngem ja ettevaatlikum. Tänavu oodati 5,4% suurust SKP langust ning järgnevatel aastatel vastavalt 0,8% ja 2,5% suurust SKP kasvu. Kevadel ja suvel on aga statistika nii kodu- kui välismaal kinnitanud, et järsk nõudluse langus on peatunud.

Rootsi majapidamised on muutunud optimistlikumaks ja tarbimist suurendanud ning ka Rootsi ekspordifirmad vaatavad tulevikku optimistlikumalt – kolmandas kvartalis oodatakse tellimuste kasvu.

Tööga hõivatute arv on viimase aastaga Rootsis aga 100 000 võrra kahanenud ning tööpuudus kasvanud 5,9 protsendilt 8,3 protsendile. Järgmisel kahel aastal prognoosib konjunktuuriinstituut tööturul olukorra jätkuvat halvenemist – aastaks 2011 kerkib tööpuudus 12%le.

Keskpanga intress jääb madalale. Pank hakkab aeglaselt intresse tõstma 2010. a sügisel ning 2011. a lõpuks on repointress 1,5%.

Ka Rootsi ettevõtjate organisatsioon Svenskt Näringsliv avaldas sel nädalal konjunktuuriinstituudiga sarnase prognoosi, olles veidi vähem optimistlik tuleva aasta SKP kasvu suhtes.

Organisatsiooni peaökonomist Stefan Fölster hoiatas võimalike tagasilöökide eest, kuna nõudluse kasv kriisi haripunktis edasi lükatud otsustest ja laovarude täiendamisest on ajutise iseloomuga. Samuti hoiatas ta, et Rootsi majanduse kriisieelne kasvutempo ei taastu.

Rootsi majanduse väga järsu pidurdamise taga näeb Fölster suures osas ka tarbijate käitumist, kes töökoha kaotuse hirmus on hakanud rohkem säästma. „Enne kriisi polnud vähemalt pooltel rootslastel rahatagavara, mis ületanuks 50 000 Rootsi krooni. Kui mure töökoha pärast järgi annab, on neil seda enam kulutada,“ ütles Fölster.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. August 2009, 11:22
Otsi:

Ava täpsem otsing