Väikeinvestor esitas hagi Luterma, Rubla ja Tallinna börsi vastu

28. august 2009, 15:29

Eile esitas Tallinna börsil pikka aega
aktiivselt investeerinud Arvo Nõgesele kuuluv firma Gamma Holding OÜ
hagiavalduse Harju Maakohtule Luterma aktsiate ülevõtmispakkumise esitamata
jätmisega tekitatud kahju hüvitamise nõudes.

Kostjateks on AS Luterma, AS Rubla ja NASDAQ OMX Tallinn AS.

"Oleme teinud põhjaliku analüüsi ja leidnud, et börsi käitumine ei olnud hea usu põhimõtteid arvestades ja Euroopas järjest enam väikeinvestorite kaitsele pühendunud seadusandlust ja kohtulahendeid arvestades õiglane, vaid vastupidi," selgitas Luterma aktsiaid omav Nõges.

Eriti murettekitav on tema sõnul just see fakt, sest väidetavalt on börsi üks peamisi ülesandeid investorite kaitse ja võrdne kohtlemine. "Leiame, et börs on osaline kahju tekkimises, sest oleks pidanud kohustama ASi Luterma või ASi Rubla tegema ülevõtmispakkumise väikeaktsionäridele börsilt lahkumise eeltingimusena, nagu see on toimunud vähemalt seitsmel varasemal juhtumil Tallinna börsil," märkis väikeinvestor.

Kui suureks aktsionär kahju peab? "Eilse hinnaga sai Luterma aktsiat 0,27 (4,22 krooni) eurot tükk. Meie hinnangul peaks hüvitama kahju Luterma aktsia kohta 1,2 eurot (18,68 krooni). See tuleneb kuue kuu kaalutud keskmisest. Ja veebruarikuu seisuga oli ka aktsia bilansiline maksumus – 18,61 krooni aktsia kohta, detsembri lõpul esitatud aruande kohaselt," rääkis Nõges.

Seisukohta, et börsi üks peamisi ülesandeid on investorite kaitse ja võrdne kohtlemine, toetab tema enda sõnul ka kohtus hagiavaldusele lisatud Saksa Liitvabariigi Ülemkohtu kohtuotsus.

"Arvestades asjaolu, et Eesti Vabariigi eraõigus baseerub suuremal osal Saksa Liitvabariigi eraõigusel ning väärtpaberituruseaduse eelnõu väljatöötamisel kasutati Saksa Liitvabariigi väärtpaberiturualaseid õigusakte ja eksperte, siis on otstarbekas rakendada ka selle riigi praktikat käesoleva vaidluse lahendamisel," leidis Nõges.

Tema sõnul asjal teisi väikeinvestoreid taga pole. "Mõne üksiku väikeinvestoriga pidasin nõu, et hagi koostada, aga erinevatel põhjustel ei soovinud keegi välja astuda. Ilmselt on börs ja finantsinspektsioon eestlaste jaoks pisut hirmuäratavad, et väga ei juletagi isegi kahjusaanuna nende vastu astuda," rääkis Nõges. "Aga võib-olla mul ei vedanud väikeinvestorite valikul," lisas ta.

„Parim tulemus võiks olla õigluse saavutamine. Ja ma arvan, et õiglus on see, mille vastu on praegu väga tugevalt eksitud, et börsil vaadataks järgi noteerimiskomisjoni tingimused, nende liikmed või täiendatakse reglementi. Ma loodan, et seda täiendatakse,“ selgitas Nõges, mida ta loodab saavutada kohtus käimisega ja mis võiks olla parim tulemus.

Samuti loodab Nõges, et selle kohtulahendi abil suudetakse taastada tuhandete väikeinvestorite usk nende võrdse kohtlemise osas reguleeritud turul ja antakse sellega panus Tallinna börsi usaldatavuse ja atraktiivsuse tõusule.

Arvo Nõges Arvo Nõges

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. September 2009, 14:47
Otsi:

Ava täpsem otsing