Rolling Estonians naasevad

Ott Pärna 30. september 2009, 00:00

Uueks kasvuks ei piisa seniste asjade natuke paremini tegemisest. Ei piisa ka pelgalt eurost või mõnest lisaprogrammist. Me peame kogu ühiskonnaga pika sammu edasi astuma!

SKP tase, kuhu kriisijärgselt kukume, on meie tänase kollektiivse suutlikkuse dopinguvaba (loe: laenuvaba) piir - nii ettevõtjate, poliitikute, ametnike, haridus- ja meediajuhtide kui ka kogu ühiskonnana. "Me peame üles ärkama ja tegema midagi fundamentaalselt teisiti," ütles kord tabavalt tunnustatud IT-juhtimise professor Carlota Perez kriisiga peadmurdvate riikide võimaluste kohta edukaks saada.

Selleks, et edasi minna, on meil vaja Suurt Plaani - ühist ja kaugelenägevat visiooni Eesti majanduse sisulisest tulevikust ning sidusat tegevuskava selle elluviimiseks. Edukas tuleviku-Eesti on kahtlemata loov, teadmust hindav ja tänasest palju keerukamaid tooteid-teenuseid ning suuremas mahus eksportiv riik. Kuid millised on need teadmised, kellele neid müüakse, kus ja millises mahus neid toodetakse jne?

Kriis on uutmoodi alguse aeg nii ettevõtjaile kui ka riigile. Me peame andma endast parima, et Eestit võiks pidada nutikaks Skandinaavia väikeriigiks, kes on otsustanud targalt tegutsedes väljuda kriisist liidrite seas. Et ajakiri The Economist ei iseloomustaks meid ja teisi mõõnas Balti riike iroonilise sõnapaariga Baltic blues.

Me ei alusta tühjalt kohalt. Esmalt on nutikate inimeste osakaal Eestis lähedane Skandinaaviamaadele ja suurem kui saatusekaaslastel ning Lõuna-Euroopa riikides. Teisalt on Arengufond pisut enam kui kahe tegevusaasta jooksul korraldanud hulga seireid. Need on aidanud meil avada sügavuti Eesti majanduse probleeme, tajuda globaalseid arenguid ja tuvastada sedasi erinevate sektorite kasvuvõimalusi.

Oleme Eesti võimaluste analüüsimisse kaasanud üle tuhande ettevõtja, otsustaja ja mõtleja Eestist ja mujalt. Toimunud on sadakond ajurünnakut. Oleme strateegilise algatusena lükanud käima IT-kõrghariduse rahvusvahelistamise projekti "Eesti IT Akadeemia" ja käivitanud 25 turuosalisega Eesti Era- ja Riskikapitali Assotsiatsiooni.

14 kuu jooksul on tehtud viis riskikapitaliinvesteeringut. Ettevalmistamisel on neli uut investeeringut ja viis värsket ambitsioonikat projekti on küpsemas meie rahvusvahelise äri inkubaatoris SeedBooster.

See kõik on andnud meile piisavalt põhjust ja ka kindlust, et algatada projekt "Eesti Kasvuvisioon 2018". Et sellest saaksid kasvada välja selgesihilised ja sidusad kasvuprogrammid, mida üheskoos ning mõjusalt ellu viia. Väikeriik lihtsalt peab spetsialiseeruma, kui tahab mõnes nišis maailmas pildil olla.

Arengufond saab, peab ja tahab olla selle eestvedaja. Kuid me ei saa ega tohi teha seda üksi. Meie väikeriigis ei ole ühelgi asutusel sellist potentsiaali, et töötada üksi läbi kõik valikud ning pakkuda välja ja viia ellu Eesti jaoks parimad otsused.

Seepärast tegin riigikogus ja teen ka siin ettepaneku panna ühiselt kokku "Eesti Kasvuvisioon 2018" ning hakata selle suunas liikuma. Õigupoolest pole meil teist valikut. Ka pragmaatiline Singapur, heaolumaa Soome ning paljude eeskujuks peetud Iirimaa on uut kasvulugu otsimas, suurtest riikidest rääkimata.

Pöördun Eesti kõigi liidrite poole - arutame suveks Eesti valikud läbi ja paneme maha uue sisuka maamärgi. Seejärel viime kokkupandu üheskoos sihipäraselt ellu. Vaid nii saame loota Eesti uuele jätkusuutlikule eduloole, mis toob meie rahvale heaolu ja millest ka The Economist kirjutab kord kiitvaid lugusid - The Rolling Estonians on tagasi ja tugevamana kui kunagi varem!

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing